Új levendulalepárló üzemet nyitottak Tihanyban

Tizenegy éve úgy határoztam, hogy egy 2500 négyzetméteres helyen levendulát fogok termeszteni. Az ötlet tulajdonképpen abból fakadt, hogy valamit szerettem volna tenni a feldolgozási értéklánc kiegészítéséért, mert tudtuk, hogy Tihanyban hagyományosan volt levendulalepárlás. Tihanyt a levendula fővárosának tartom. Ennek az erősítésén dolgozunk, és ez az újítás is ennek a része – mondta Tóth József, a Tihanyi Levendulaolaj Kft. ügyvezetője.
Régen a levendulaolajat még a tőzsdén is jegyezték
Az 1930-as években a levendulatermesztésnek erős piaca volt hazánkban. A levendulaolajat még a tőzsdén is jegyezték. Néhány évtizedre felhagytak az ipari felhasználásával, mostanában azonban újra fellendült az ágazat. Az új lepárló fontos szerepet játszik majd a tihanyi levendula piaci fellendítésében, az ágazat ugyanis az utóbbi években reneszánszát éli.
A hatvanas évekig volt nagyipari lepárlás a településünkön, ennek a lepárlónak köszönhetően pedig még nagyobb intenzitással folytatódhat majd a levendulaprogram és a helyi termékfejlesztés a településünkön. Ez a szerkezet a legmodernebb technológiákat vonultatja fel, hiszen egy nagy kapacitású, ipari lepárlóról van szó – közölte Tósoki Imre Tihany polgármestere.
A hagyomány újraéledt Tihanyban, a levendula ugyanis hozzátartozik a község jelenéhez, gazdálkodásához és a jövő ígéretének is számít. A hagyományoknak köszönhetően a levendula feldolgozása komoly szakmai tudásra épülhet.
A levendulaolaj készítésének folyamata az évek során nem változott,
az eszközök azonban korszerűsödtek.
Ebben az üzemben a zsákokban beérkező zöld növények két, egyenként 350 kilogramm befogadóképességű üstbe kerülnek. A körülbelül egyórás lepárlási folyamat alatt, melyet számítógépes vezérléssel irányítanak, megközelítőleg egy liter levendulaolaj nyerhető ki üstönként. A szakemberek célja az, hogy a tihanyi levendula hagyománya fennmaradjon, ennek érdekében az első lépéseket már meg is tették.
Folyamatban van a tihanyi levendulaolaj eredetvédelmi eljárása. Ha ez befejeződik, akkor itt helyben meglesz minden ahhoz, hogy minőségi és védjeggyel ellátott helyi termékeket lehessen készíteni a levendulából – tette hozzá Tósoki Imre.
forrás hirado.hu, borítókép illusztráció