A makói fürdőfesztivál ismét nagy sikert aratott

– A mi birkapörköltünk attól különleges, hogy a szokásos hozzávalókon kívül káposztát is teszünk bele. Ettől szelídebb, harmonikusabb az íze – mondta Engi Péter, aki a Szabadkához közeli Ludas főzőcsapatának vezetője volt a makói fürdőfesztiválon. A bográcsos finomság mellett csevapot, házi szalonnát és kolbászt sütöttek. Ludas egyébként fokhagymatermelő vidék, akárcsak Makó. Megtudtuk, a baráti társaság nem csak főzni jár a Hagymatikumba: nagyon szeretik a fürdőt, van, hogy három busszal érkeznek – főként idősebbek.
A Hagymatikumban most rendezték meg a hetedik fürdőfesztivált – tudta meg a Délmagyar Lajtosné Papp Noémitól, a marketingcsoport vezetőjétől. A háromnapos programot időnként meg-megszakította a zápor, de minden rendezvényt megtartottak – volt, amit zárt térben, a benti élménymedencéknél. Mindennap volt zenés kívánságműsor, tartottak sportbemutatókat, felléptek énekesek, zenekarok, mindenki találhatott a saját ízlésének megfelelő szórakozást. A legérdekesebb azonban idén is a tucatnyi csapat részvételével megtartott, jó hangulatú, zenével kísért főzőverseny volt.
A indulók közül a legegzotikusabb a Namaszté Makó nevű csapat volt. A név egy indiai üdvözlésre utal – azért, mert a három tag közül kettő indiai. Az egyetlen magyar, Marik Tamás szegedi, egyébként mindhárman a szegedi egyetem kutatói; a sütés-főzésben részt vett még Tamás menyasszonya, Chetna Tyagi és egy barátjuk, Paras Gaur. Tavaly a Délmagyarországban olvastak a versenyről. Jó bulinak gondolták, ezért átjöttek – és miután meg is nyerték a versenyt, idén újra beneveztek. Méghozzá egy hagyományos indiai roston sült gombával. Ami érdekes, hogy egyébként Tamás mikrobiológusként éppen gombákat kutat.
– Ezt most roston sült csirkemellel együtt készítjük el, így félig magyar étel is lesz – mondta a fiatal tudós, miközben még készült a nem mindennapi csemege.
Forrás: delmagyar.hu