Középkori ízek elevenedtek meg a Hód-tavi Gasztro lovagi-tornán (Galéria)

Június 28 és 30 között érdemes volt kilátogatni a Szegedi út mellett található motocross pályára, ugyanis a helyszínen a koncertek mellett, hagyományőrző programok voltak láthatók. Az utolsó napon, vasárnap, a Hód-tavi Gasztro lovagi-torna került megrendezésre. Már önmagában a megnevezés is különleges, hiszen a középkorról a legtöbbünknek nem a gasztronómia jut az eszébe. Csáki Zsolt beavatott minket a tudnivalókba.
„A Hód-tavi Gasztro lovagi-torna öt évvel ezelőtt indult ” – árulta el lapunknak Csáki Zsolt, a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnöke, a Hód-tavi Gasztro lovagi-torna kitalálója és szervezője. Mint mondta, maga a Hód-tavi csata az 1200-as évek végén történt, amikor is Kun László király és a kunok a Hód-tó partján (Hódmezővásárhely közelében lehetett) megküzdöttek. Nyolc évvel ezelőtt forrta ki magát a gondolat, hogy jó lenne erről valamilyen formában megemlékezni.

Csáki Zsolt
A rendezvényen vannak kun, és vannak középkori hagyományőrzők, akik évről évre összejönnek és mindenféle íjászversenyekkel és csatajelenetekkel készülnek, de volt már példa a Hód-tavi csata rekonstruálására is. Mivel a rock szellemisége is ide csatolható, így ez a zenei ág is bekapcsolódott a rendezvénybe.
Öt évvel ezelőtt pedig felmerült az igény, hogy az ízek világát is előtérbe kellene helyezni. Ekkor keresték fel Csáki Zsoltot, hiszen a hagyományőrzés mellett, a történelmi gasztronómia is közel áll hozzá. Meg is született a Hód-tavi Gasztro lovagi-torna. A szervező kiemelte, az emberek mindig is ettek, érdemes gasztronómiával is többet foglalkozni.
A versenyen a csapatoknak középkori ételt kellett főzniük, amihez csak olyan alapanyagokat használhattak, amelyek akkor is voltak. „A középkori konyha sokkal színesebb, bőségesebb volt, mint a mai konyha” – jelentette ki Csáki Zsolt, hozzáfűzve, nagyon sok fűszert ismertek és alkalmaztak elődeink.
Ő maga egy bográcsos étellel, a Hód-tavi megbékélés kun tokánya fantázianévre hallgató különlegességgel készült túrós, köles gombóccal. A tokányban az egyik alapanyag a pacal, míg a másik a hús, amit tíz különböző gombával, paprika és paradicsom nélkül ízesít. Bár ez az összeállítás először furcsán hangozhat, az ízek nagyon jól kijönnek, egy igazán finom étel lett belőle.
Imréné Kónya Gizella az Ics Fürjészettől jött, és már öt éve rendszeres résztvevője a versenynek. Mint megtudtuk, az első alkalommal megnyerték a lovagi-tornát, és azóta minden évben diadalmaskodnak. „Gyakorlatilag mi ide szinte már haza járunk” – jelentette ki.

Imre Csaba, Imréné Kónya Gizella
Mivel fürjekkel foglalkoznak, természetes, hogy ez nem maradhatott el az asztalról, emellett nyúllal is készültek. Mindezt pedig a levendula íze köti össze, hiszen egy levendulás pácot készítettek a húsnak. Ez a növény úgy jött a képbe, hogy Gizella nagyon szereti a levendulát, ami ráadásul a verseny hangulatához is illik. Meglepetésként pedig egy levendulás sütivel is készültek. Gizella csak ajánlani tudja ezt a rendezvénysorozatot, hiszen a programok családoknak, gyerekeknek egyaránt kínálnak szórakozást.
Idén a főzőversenyen öt csapat mérte össze tudását, akik hét-nyolc féle étellel készültek. Csáki Zsolt a verseny közben megszólaltatta a szakácsokat is, akik elárulták az ételük titkát. A helyszínt finom illatok töltötték meg, biztosan mindegyik étel igazán ízletes lett.
Képek az eseményről:
- P1460551
- P1460548
- P1460547
- P1460542
- P1460539
- P1460538
- P1460536
- P1460533
- P1460530
- P1460525
- P1460523
- P1460519
- P1460511
- P1460508
- P1460503
- P1460502
- P1460499
- P1460494
- P1460493
- P1460490
- P1460488
- P1460487
- P1460486
- P1460485
- P1460482
- P1460481
- P1460480
- P1460474
- P1460471
- P1460470
- P1460469
- P1460467
- P1460463
- P1460460
- P1460458
- P1460456
- P1460454
- P1460455
- P1460453
- Csáki Zsolt, Bátaszéki Erika
- P1460447
- P1460446
- P1460445