Alakbarát frissítők a forró nyári napokra

Összeállításunkban olyan frissítőket talál, amelyek finomak, vitamindúsak, és amiket bátran fogyaszthatják a vonalaikra vigyázók, diétázók is.
Aki nem figyel oda a cukor-bevitelre, annak is érdemes kipróbálni ezeket a koktélokat, mert a cukortól csak még szomjasabbak leszünk. A méz, bár egészséges, nem jó alternatíva, nagyon magas a cukortartalma. Helyette édesítőszernek az úgynevezett cukoralkoholokat ajánljuk, amelyek bármelyik drogériában vagy nagyon boltban beszerezhetőek manapság.
Receptjeink körülbelül 2 nagy pohár innivalóra vonatkoznak.
A közismert limonádé, kicsit feltúrbózva
Hozzávalók:
- 6 dl szénsavas ásványvíz, vagy szóda
- másfél citrom leve
- mentalevelek, ízlés szerint
- egy pici reszelt gyömbér
- édesítőszer ízlés szerint, én általában 2 evőkanállal teszek bele: eritrit, vagy xilit
Semmi más dolgunk nincs, mint összepakolni a hozzávalókat egy kancsóban, majd jól behűteni. A mentát feldarabolhatjuk kisebb részekre, vagy leturmixolhatjuk előtte egy kis vízzel. A gyömbér kiváló energetizáló, a menta hűsít, a szóda meg üdévé varázsolja a limonádét.
Dinnye-varázs
Bár a görög dinnyének a glikémiás indexe eléggé magas, kalória – és szénhidráttartalma alacsony (100 gr mindössze 7 gr szénhidrátot tartalmaz) így a diétázók is bátran használhatják. Keverhetjük sárgadinnyével is, így egy teltebb ízvilágot kaphatunk.
Hozzávalók:
- 6 dl víz
- 20 dkg görög dinnye
- 10 dkg sárgadinnye
- egy fél citrom leve
- amennyiben édesszájúak vagyunk, még tehetünk bele édesítőszert: xilitet, vagy eritritet.
A dinnyéket mag nélkül összeturmixoljuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a citromlevet. És már kész is!
Savanykás ízorgia: grépfúrt (grapefruit) , szeder és áfonya házassága
A grépfrút, a szeder és az áfonya is alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök, tehát a cukortartalmuk is alacsony.
Hozzávalók
- 3 dl szénsavas, és 3 dl szénsavmentes víz
- 2 grépfrút leve
- egy nagyobb marék áfonya
- egy nagyobb marék szeder
- édesítőszer ízlése szerint
Az áfonyát é a szedret leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a grépfrút levét, a vizet és az édesítőszert.
A grépfrútnak egyébként rengeteg jótékony hatása van: fertőtlenít, megköti a szabad gyököket, segíti a fogyást, az emésztést, csökkenti a kolszeterinszintet és jót tesz az emésztésnek.
Fotók: illusztráció, pixabay