quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Vásárhely24.com archívum

Fejleszt a szegedi Pick, a szentesi Hungerit is modernizál

2019. május 30.

– Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója nemrégiben Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Csányi Attila a Pick új, szegedi zöldmezős szalámigyárától, az épülő állattartó telepektől és vágóhidaktól további piacszerzést vár, és abban bízik, hogy hosszabb távon visszaszerzik a magyar élelmiszeripar hagyományos felvevőpiacait a határon túl is.

A Pick Szegeden az ELI és a sztráda között vásárolt 100 hektáros telket 3,5 milliárd forintért. Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását szeretné létrehozni a tulajdonos. A delmagyar.hu megkérdezte, mi épül ott pontosan, mit visznek ki ezzel a városból, a Maros utcából vagy a Szabadkai útról.

– A technológia-előterveket egy olasz szakági specialista cég elkészítette, ezután jönnek az engedélyezési, majd a kiviteli tervek. A beruházás első fázisa legkésőbb 2020 elején indulhat – mondta a delmagyar.hu-nak Sutka László megbízott vezérigazgató. Megtudtuk, a létesítmény több fázisban épül meg, először a szalámiüzem-beruházást kezdik el, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni.
A létesítmény több fázisban épül meg, először a szalámiüzem-beruházást kezdik el, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni. A teljes fejlesztés több mint 10 évet vesz igénybe.

Szentes – Magyar József a Hungerit Zrt. tulajdonosa eladta a baromfifeldolgozó üzemét Csányi Sándor cégének.
Fotó: Karnok Csaba

A teljes fejlesztés – terveik szerint – több mint 10 évet vesz majd igénybe, 2-3 éves, egymást követő ciklusokban kívánják végrehajtani a beruházást. Megtudtuk, a rendelkezésre álló telek a Pick igényein felül további fejlesztési lehetőséget is kínál a Bonafarm Csoport és más üzleti partnerek részére is. A telek közművesítésén már dolgoznak.

– Hét-nyolc egyeztetést tartottunk az elmúlt két évben, egyrészt a nagy közüzemi szolgáltatókkal, másrészt a Miniszterelnökséggel, a Modern Városok programján belül – mondta a delmagyar.hu-nak Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere. Ezeken kialakult egy olyan finanszírozási konstrukció, amely figyelembe veszi, hogy bőven van a környéken fejlesztendő állami infrastruktúra. Kétszer két sávosra bővítik a régi ötös utat a sztrádáig, valamint új körforgalom épül majd a Pick-telek közepénél.

Éder Tamástól, a Bonafarm Csoport pr- és vállalatikapcsolatok-igazgatójától a delmagyar.hu megtudta, a szentesi Hungeritnél a baromfivágó-kapacitás bővítését tervezik, ez is benne van abban a 100 milliárd forint összértékű beruházásban, amiről Csányi Attila beszélt. És kisebb-nagyobb fejlesztések természetesen lesznek a Magyarországon felvásárolt nyers tej harmadát feldolgozó Sole-Mizo szegedi telephelyén is.

Forrás: delmagyar.hu