quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Szijjártó Péter: az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja

2019. május 21.

A magyar gazdaság egyik kitörési pontjának nevezte az élelmiszeripart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Várda Meat Kft. új üzemének keddi alapkőletételén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A baromfimelléktermék-feldolgozó üzem 3 milliárd 960 millió forintba kerül.

2018-ban a magyar élelmiszeripar – hétszázalékos emelkedés után – 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő. A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból – közölte a miniszter. Az ágazatban 151 ezer ember dolgozik, a baromfihús-kivitel 220 ezer tonna volt tavaly, ami 30 ezer tonnával több, mint 2017-ben. Ennek jelentős része Kisvárdáról és térségéből származott – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a termékeinek 100 százalékát a brit piacon értékesítő társaság beruházásához a kormány 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a fejlesztéssel pedig ötven munkahely jön létre. Olyan fejlesztés indul el Kisvárdán, amely nemcsak a térségnek, hanem az egész magyar gazdaságnak is érezhető hasznot fog hozni – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a magyar gazdaság teljesítményéről szólva közölte: a kontinensen Magyarország produkálta a legnagyobb, 5,2 százalékos gazdasági növekedési ütemet 2019 első negyedévében, ami az “Európa-bajnok címet” adta az országnak. Ez az adat három és félszerese az első negyedéves európai növekedési átlagnak – mondta a miniszter, hozzátéve, utoljára 2010-ben volt ilyen magas ez a gazdasági mutató.

Az elért jó eredmény annak is köszönhető, hogy 2018-hoz képest idén százezerrel többen dolgoznak, 2010 óta pedig 820 ezer új munkahely jött létre Magyarországon. A számok mögött a töretlen beruházási kedv is látható: tavaly országosan 25,5 százalékkal nőtt a beruházások értéke, az exportteljesítmény pedig 6,4 százalékkal növekedett 2019 első negyedévében – fűzte hozzá a politikus.

A miniszter a kkv-szektor fejlesztésével kapcsolatban elmondta, az Eximbank a versenyképesség erősítése érdekében tavaly 300 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki a magyar vállalkozásokhoz. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője közölte: bebizonyosodott, hogy a “Tiszán innen” is lehet nagyszabású, nagy volumenű beruházásokat megvalósítani. Példaértékűnek nevezte, hogy a Master Good Kft. Kisvárdán működő baromfifeldolgozójára számos helyi és térségi kis- és középvállalkozás csatlakozhat rá beszállítóként.

A Várda Meat Kft. közleménye szerint a társaság az új üzemben a baromfi vágóüzemekben ipari mennyiségben keletkező csirkezsigereket, a nem étkezési célú nyesedékeket és a kopasztás után visszamaradó csirketollat dolgozza fel. Az évi mintegy 19-21 ezer tonna melléktermékből prémium minőségű húslisztet, baromfizsiradékot és toll-lisztet állítanak elő.

A zöldmezős beruházásban megépülő üzem várhatóan novemberre készül el. A társaság a beruházáshoz 2,3 milliárd forint saját erőt biztosít, ebből 1,4 milliárd forintot banki hitelből finanszíroz.

A Várda Meat Kft. 2018-as árbevétele 580 millió forint volt, a cég tavaly 21 állandó munkavállalót foglalkoztatott.