quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Promenad.hu archívum

Még mindig kevés tejet iszunk

2019. április 20.

A tej és a tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogatjuk. Népszerűek a növényi alapú „tejitalok” is, hiszen sokan egészségügyi okokra hivatkozva nem fogyaszthatnak állati eredetű tejterméket – írja a Híradó.hu.

A szakmai szervezetek 2016-ban és 2017-ben készítették el az új magyar táplálkozási ajánlásukat, amely megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával is – jelentette ki Kubányi Jolán dietetikus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Ennek értelmében napi 500 milliliter tej vagy tejtermék fogyasztása tanácsos, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt – tette hozzá.

Hangsúlyozta, az előírt mennyiség felel a megfelelő csontrendszer kialakulásáért és az erős fogazatért is, hiszen a tej és a tejtermékek a kalciumbevitel legnagyobb forrásai. Hozzátette, figyelni kell arra, hogy a szükséges adag naponta bejusson be a szervezetbe, mert hiánya később súlyos következményekkel, akár csontritkulással is járhat.

Teljes értékű fehérjeforrás

Mivel a tej állati eredetű, ezért teljes értékű fehérjeforrásnak számít, hiszen tartalmazza az összes létező esszenciális aminosavat – emelte ki Kubinyi Jolán, aki azt is elmondta, hogy ezt az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért is fontos, hogy napi szinten, a megfelelő arányban jusson be a szervezetbe.

A felmérések azt mutatják, hogy a magyarok több mint háromnegyede kedveli, és hetente átlagosan négy alkalommal iszik tejet. A kutatások arról is írnak, hogy a tartós tejek a legnépszerűbbek, a háztartások mintegy háromnegyede vásárolja. Kartonos és zacskós friss tejet tízből átlagosan öt fogyasztó vesz, míg kimért tejet csak tízből csak kettő.

Egyre több a zsírszegény tej

A zsírtartalom szempontjából a másfél százalékos tej fogy a legjobban, és egyre több zsírszegény tejjel lehet találkozni a boltok polcain. Kubinyi Jolán szerint ez azért van, mert a magyar lakosságra vonatkozó felmérések azt mutatják, hogy
a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott.

Hozzátette, ezeket az adatokat figyelembe veszi az élelmiszeripar, és ennek megfelelően állítja elő a kevesebb kalóriatartalmú és zsírtartalmú tápanyagokat.

A közvélemény-kutatások összesítése alapján az is kiderült, a magyar vásárlók több mint fele gondolja úgy, hogy a hőkezelés során minden tápanyag elvész a tejből, a dobozos tej a tartósítószerek miatt nem romlik meg, és hogy a friss házi tej sokkal egészségesebb, mint a boltban vásárolt. Sokan ezért piacra járnak, és ott veszik meg a tejet.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Illusztráció