quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 25. kedd
  -  Géza
Promenad.hu archívum

Hús-vét: Kapocsi Jánosné Edina székkutasi termelő az adalékoktól mentes húsokra esküszik

2019. április 20.

Az immár évek óta kistermelőként tevékenykedő, székkutasi Kapocsi család húsfeldolgozásra orientálódott. 2015-ben léptek a kisvállalkozók útjára, amikor is úgy döntöttek, hogy felszámolják húsboltjaikat, és felhagynak a félkésztermékek árusításával. Azóta pedig a környékbeli települések piacain igyekeznek érvényesülni. A Promenad is a székkutasi piacon kapta el Edinát néhány kérdés erejéig. Többek között azt is elárulta, milyen az igazi, jó húsvéti sonka!

– Mikor és miért döntöttek úgy, hogy felszámolják a húsboltjaikat, és már nem nyers, hanem feldolgozott állapotban bocsájtják áruba termékeiket?

2015-ben döntöttünk úgy, hogy felhagyunk a félkésztermékek értékesítésével, és kistermelőként folytatjuk tovább. Ennek a legfőbb oka, az igények változása volt. Láttuk, és tudtuk, hogy a természetes, adalékoktól mentes húsok sokkal keresettebbek és értékesebbek, és bár a húsboltjainkban megtalálható termékeinket is tisztán árultuk, mégis úgy véltük, hogy feldolgozott formában többet nyújthatunk majd általuk a vevőknek. Nagy örömünkre és szerencsénkre így is lett. A hagyományos eljárások alkalmazása sikert aratott. A természetes ízesítés, a mindenféle adalékanyagok és tartósítószerektől mentes húsaink pedig lassan, de biztosan igen keresetté váltak a környéken.

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 1

– Mely településen találják meg önöket a fogyasztók?

Székkutas mellett Nagymágocson és Hódmezővásárhelyen is elérhetőek vagyunk és kijelenthetem, hogy minden településen egyaránt sikeres az eladás.

– Miben különbözik az Önök terméke a konkurencia által kínált termékektől?

Jelen esetben és azt gondolom, hogy nem feltétlenül beszélhetünk konkurenciáról. Ugyanis az élelmiszer árusítással foglalkozóknak, avagy nekünk magunknak is, meg kell adnunk a lehetőséget a fogyasztónak arra, hogy maguk döntsenek afelől, hogy hol és milyen minőségű, esetünkben húst vásárolnak meg. Viszont azt gondolom, ha egy dolgot mégis ki kellene emelni, hogy miben különbözünk mi, kistermelők, az mindenképp a kézművesség és a hagyományosság lenne, hiszen a húsboltokban megtalálható húsok szerkezete messze nem olyan, mint mondjuk a kistermelők által forgalmazott húsoké. A nyersanyag, ha fogalmazhatok így a nagyüzemekből származik, és mint tudjuk, azok a feldolgozott állatok, amelyek a nagyüzemben megtalálhatóak nem biztos, hogy olyan tiszta és egészséges neveltetésben és táplálásban részesültek, mint mondjuk a mi állataink. Emellett óriási különbségek vannak a feldolgozási folyamatok és a tartósítás között is. Tehát, azok, akik egészséges, finom és laktató húsokat szeretnének magukénak tudni, mindenképp keressék a kistermelőket!

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 2

– Milyen húsokat kínál a repertoárjuk?

Kínálatunk a füstölt termékekre összpontosít. Így aztán a repertoárunk füstölt és sózott szalonnákban, szalámikban, vékony kolbászokban, füstölt tarjában és sonkákban gazdag. Ezeket egészben és szeletelve is kínáljuk, mindemellett pedig még abált szalonnát és csülköt is árulunk.

– A húsvéti időszakra mikor kezdtek el készülni?

Már decemberben elkezdtünk készülni erre az időszakra. A termékek legyártásáért a férjem és fiam a felelős én pedig az eladás sikerességére figyelek. A kistermelés, jelen esetben a húsok árusítása egy olyan ördögi kör, amelyből nehéz kiszállni. Termékeink ugyanis hétről-hétre, frissen kerülnek a pultra, ez pedig igen nagy munkát igényel.

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 3

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 4

– Milyen a jó sonka? Mennyi ideig kell főzni és kell-e egyáltalán?

– A jó sonka puha, nem túl zsíros, akár nyersen is fogyasztható, éppen ezért én azt gondolom, hogy nem is feltétlenül muszáj azt megfőzni, de, ha valaki mégis úgy kívánja, akkor tudnia kell, hogy általában ahány kilós maga a hús, annyi órán át érdemes azt főzni. És ami ebben az esetben nagyon lényeges, hogy a főzővízben hagyjuk kihűlni. Ezt megelőzően pedig nem árt, ha mondjuk egy egész éjszakára beáztatjuk. Miután kihűlt fogyasztása kétségtelenül a tormával és a főtt tojással a legjobb. És kijelenthetjük, hogy a tojás is egy sokkal finomabb ízt kap abban az esetben, ha az abban a vízben kerül megfőzésre, amiben előzőleg a sonkát főztük.

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 5

– Hogyan zajlik a Kapocsi családnál az ünnep?

– Szombatig gőzerővel dolgozunk, majd vasárnap és hétfőn egy kicsit mi is megpihenünk. Jókat eszünk, beszélgetünk, vendégeket fogadunk és élvezzük, hogy egy kicsit kitudunk kapcsolni a hétköznapi rohanásból.

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 6

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 7

Kapocsi Jánosné Edina: az adalékoktól mentes húsokra esküszöm 9

Fotó: Gémes Sándor