quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Szél István: javítani kell a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztásán!

2019. április 17.

Sajnos Európa utolsó harmadában kullogunk zöldség- és gyümölcsfogyasztás szempontjából, ami nem a legjobb mutató az egészségünket illetően. Továbbá Magyarországon nagyon sok az elhízott ember, ami jelentős összefüggésben áll a vitaminforrások csökkentett bevitelével. Ezért is fontos felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra – mondta lapunknak Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Székkutas polgármestere.

Szél István portálunknak kifejtette, megfigyelhető, hogy a családokban a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt a nagyszülők fogyasztják. Ők fontosabbnak tartják az egészségük megőrzésének érdekében a helyes táplálkozást, valamint elmondható, hogy ők abban a korban nőttek fel, amikor könnyebben hozzá lehetett jutni a háztáji gazdálkodás során a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz. Ezzel szemben aggasztó, hogy a szülők és a gyerekek ritkábban fogyasztják ezeket a tápanyagdús élelmiszereket.

Szél István: javítani kell a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztásán!

A megyei elnök hozzátette, ebben természetesen van állami szerepvállalás is. Ugyanis az óvodákban és az iskolákban egyre fontosabbá vált az, hogy egyre több zöldséget és gyümölcsöt iktassanak be az étkezésekbe. Hazánkban a tavaly megkezdett Európai Friss Kalandok hároméves program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szervezésében valósul meg. A program célja, hogy felhívja a családok, gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára.

Szél István: javítani kell a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztásán! 1

Szél István úgy véli, a joghurt az egyik legnagyobb ellensége zöldségeknek, gyümölcsöknek. Azaz egy őszibarack vagy egy őszibarackos joghurt elfogyasztása között jelentős a különbség. Sokkal többet teszünk az egészségünkért, ha nem feldolgozott formában a kedvenc gyümölcsünket, hanem csak önmagában, nyersen. Hozzáfűzte, hogy a magyar gyümölcsök és zöldségek kiválóak, és a helyi termelőktől kertészetekben, piacokon javasolt beszerezni őket.

A magyar zöldség- és növénytermesztéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy egyre kevesebb a termesztésre alkalmas terület Magyarországon. Továbbá nehéz munkaerőt találni arra, hogy a gazdaságban a termelés megoldható legyen. Ez a megyében a káposztánál és a hagymafeléknél mutatkozik meg a leginkább.

Sajnos jelentős kora tavaszi fagykár sújtotta az ország ezen régióját is, melyet a kajszi és őszibarack, valamint az alma szenvedte meg leginkább. Székkutas polgármestere az aszály kérdésével kapcsolatban elmondta, meg kell oldani ezt a problémát, mivel az aszály is nagyban befolyásolja a termőterületek csökkenését.

Természetesen családonként változó a típusok és mennyiségek fogyasztása. Ehhez kapcsolódóan Szél István kifejtette, hogy náluk is vegyes a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Felesége nagy rajongója a vitaminforrások bevitelének, kisebbik fia, Gellért is. Ő maga, valamint a nagyobbik gyerkőc, Sebestyén a mérsékelt fogyasztók táborát erősítik, azonban rendszeresen eszik savanyúságokat, főleg a téli időszakban.

Rendszeresen lehet hallani, hogy az emberek egy rész úgymond ódzkodik a „fóliás” zöldségektől és gyümölcsöktől. Ezzel kapcsolatban a kamaraelnök úgy vélekedett, hogy Magyarországon komoly előírásokat tartanak be a gazdák. Tehát nem kell tartani a fóliasátor alatt termesztett zöldségektől és gyümölcsöktől, mindenki bátran fogyaszthatja őket. Ezért is érdemes felkeresni a piacokat, ahol őstermelőktől beszerezhetők a kívánt növények.

Szél István javaslata, hogy mindenki fogyasszon a lehető legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt, ugyanis az ember egészsége a legfontosabb.

Fotó: Gémes Sándor

Grafikonok: Eurostat, KSH