quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Veszélyt jelenthet a népszerű tartósítószer!

2019. április 10.

A kísérlet alapján úgy tűnik, a terc-butilhidrokinon tartósítószer ronthat az influenza elleni oltószer hatékonyságán. Az influenza ellen beoltott egereknél, melyeknek a tartósítószert adták, több gyulladás alakult ki, és három nappal tovább tartott a gyógyulásuk az influenzából, mint a többi példánynak, amelyek nem fogyasztottak a szerből – olvasható a Science News tudományos magazinban.

A népszerű adalékanyag hatástalanabbá teszi az influenza elleni oltóanyagot – számolt be Robert Freeborn, a Michigani Egyetem toxikológusa április 7-én az Orlandóban megrendezett kísérleti biológiai találkozón.

A vizsgált adalékanyag segít stabilizálni a zsírokat, és számos ételben megtalálható tartósítószerként, például a főzőolajokban és a fagyasztott húsételekben – különösképp a tengeri halfilében –, illetve a feldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, burgonyaszirom és egyéb sült ropogtatnivalók.

Mivel azonban az ételgyártóknak nem kötelességük minden egyes összetevőt feltüntetni a címkén, nem tudhatjuk biztosan, hogy az adalékanyag megtalálható-e az adott ételben.

A kutatók többféle kísérletet végeztek, és a kezeletlen egereknél, amelyek ettek az adalékanyagból, több vírus volt kimutatható, mint azoknál, amelyek nem. Sőt, gyulladás is volt a szervezetükben, és a nyálkatermelődés is fokozottabb volt a tüdőben, mint átlagos esetben.

Forrás: hirado.hu, borítókép illusztráció, napidoktor.hu