Ezt jelenti Budapestnek a két új Michelin-csillag

Szerdán mutatták be Bécsben a legújabb Michelin-kalauzt, amelyben 20 európai ország 44 nagyvárosa legjobbnak ítélt vendéglői szerepelnek. Újabb két budapesti étterem, a Stand és a Babel is bekerült a Michelin-csillagos magyar éttermek sorába. Megőrizte csillagát a Borkonyha, a Costes és a Costes Downtown, továbbra is két csillaggal büszkélkedhet az Onyx. Idén három új várossal, a horvátországi Zágrábbal és Dubrovnikkal, valamint az izlandi Reykjavíkkal bővült a kiadvány.
A kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait és a mellékhelyiségeket is.
A csillagokért keményen meg kell dolgozni
A csillagokért azonban keményen meg kell küzdeni, mégpedig minden évben, hiszen az elismerést nem örök életre adják, évről-évre bizonyítani kell, hogy az étterem jogosan birtokolja a hitelesítést.
Az ellenőrök az étkezés végéig, vagy akár még tovább is inkognitóban vannak, de az sem biztos, hogy egyáltalán felfedik a kilétüket, van, hogy az még a látogatás után is titok marad. Azonban egy szezonban egyszer biztosan leleplezik magukat, hiszen van némi kötelező adminisztráció a kiválasztás során, akkor kiderülhet, pontosan mikor jártak az étteremben, és mit kóstoltak meg.
Az éttermeknek nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelniük: a kiváló konyha, a kreativitás, az alapanyagok frissessége különösen nagy hangsúlyt kapnak az értékelés során. A bírák ezenkívül figyelik az étterem hangulatát, a tányérok, evőeszközök minőségét, de nem maradhat ki a felszolgálók felkészültsége, kedvessége sem.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán szerint minden, az egész miliő számít abban, hogyan díjaznak egy éttermet. Ha Michelin-csillagos étteremben eszünk, tudhatjuk, hogy franciásan elegáns étlappal, dekorációval találkozunk, az ételkínálatban kiváló alapanyagokkal dolgoznak, amelyet tehetséges szakácsok készítenek el – tette hozzá Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő, aki azt mondja, még sosem csalódott Michelin-csillagos étteremben.
Nagy kérdés, mi a különbség a csillagok között, mitől lesz egy étterem egy-, két- vagy háromcsillagos? Hamvas Zolán azt mondja, a Michelin pontosan definiálja, milyen követelményeknek kell megfelelni, amelyet turisztikai példával világít meg: az egy csillaghoz kiváló és megkérdőjelezhetetlen konyhai teljesítmény kell, a kétcsillagos étterem már egy kisebb kitérőt is megér egy utazás során – csak azért, hogy ott egyen valaki.
Forrás: hirado.hu, mti, borítókép illusztráció, mti/Beliczay László