quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Ezt jelenti Budapestnek a két új Michelin-csillag

2019. március 29.

Szerdán mutatták be Bécsben a legújabb Michelin-kalauzt, amelyben 20 európai ország 44 nagyvárosa legjobbnak ítélt vendéglői szerepelnek. Újabb két budapesti étterem, a Stand és a Babel is bekerült a Michelin-csillagos magyar éttermek sorába. Megőrizte csillagát a Borkonyha, a Costes és a Costes Downtown, továbbra is két csillaggal büszkélkedhet az Onyx. Idén három új várossal, a horvátországi Zágrábbal és Dubrovnikkal, valamint az izlandi Reykjavíkkal bővült a kiadvány.

A kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait és a mellékhelyiségeket is.

A  csillagokért keményen meg kell dolgozni

A csillagokért azonban keményen meg kell küzdeni, mégpedig minden évben, hiszen az elismerést nem örök életre adják, évről-évre bizonyítani kell, hogy az étterem jogosan birtokolja a hitelesítést.

Az ellenőrök az étkezés végéig, vagy akár még tovább is inkognitóban vannak, de az sem biztos, hogy egyáltalán felfedik a kilétüket, van, hogy az még a látogatás után is titok marad. Azonban egy szezonban egyszer biztosan leleplezik magukat, hiszen van némi kötelező adminisztráció a kiválasztás során, akkor kiderülhet, pontosan mikor jártak az étteremben, és mit kóstoltak meg.

Az éttermeknek nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelniük: a kiváló konyha, a kreativitás, az alapanyagok frissessége különösen nagy hangsúlyt kapnak az értékelés során. A bírák ezenkívül figyelik az étterem hangulatát, a tányérok, evőeszközök minőségét, de nem maradhat ki a felszolgálók felkészültsége, kedvessége sem.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán szerint minden, az egész miliő számít abban, hogyan díjaznak egy éttermet. Ha Michelin-csillagos étteremben eszünk, tudhatjuk, hogy franciásan elegáns étlappal, dekorációval találkozunk, az ételkínálatban kiváló alapanyagokkal dolgoznak, amelyet tehetséges szakácsok készítenek el – tette hozzá Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő, aki azt mondja, még sosem csalódott Michelin-csillagos étteremben.

Nagy kérdés, mi a különbség a csillagok között, mitől lesz egy étterem egy-, két- vagy háromcsillagos? Hamvas Zolán azt mondja, a Michelin pontosan definiálja, milyen követelményeknek kell megfelelni, amelyet turisztikai példával világít meg: az egy csillaghoz kiváló és megkérdőjelezhetetlen konyhai teljesítmény kell, a kétcsillagos étterem már egy kisebb kitérőt is megér egy utazás során – csak azért, hogy ott egyen valaki.

Forrás: hirado.hu, mti, borítókép illusztráció, mti/Beliczay László