quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Promenad.hu archívum

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen

2019. március 17.

A hét embereként ezúttal a szegedi Tiszavirág Étterem kiváló séfjét, Kurucz Attilát mutatjuk be.

Mint, ahogyan arról nemrégiben beszámoltunk a Tisza menti város a 2019-es Dining Guide Gálán több elismerésben is részesült. Azon felül, hogy Magyarország TOP10 vidéki éttermei közé válogatták egy külön díjjal is gazdagodott, mégpedig elnyerte az év Innovatív Konyhája címet. Mindez viszont nem másnak, mint az étterem séfjének köszönhető.

– Már gyermekként sokat tüsténkedtem a konyhában, az öcsémmel karöltve, aki szintén szakács. Szabadidőnkben sütöttünk – főztünk, különböző receptekkel folyamatosan kísérleteztünk, ami egyenes útként vezetett a vendéglátó ipari iskola irányába. A szegedi Hansági Ferenc Szakképző Iskola diákjaiként, mind ketten szakács-felszolgáló szakirányon fejeztük tanulmányainkat. Testvérem külföldön helyezkedett el, én pedig a fővárosba költöztem a feleségemmel. Tapasztalatot akartam szerezni, így a Pesten töltött nyolc év alatt több étteremmel is dolgoztam – kezdte gondolatait Kurucz Attila.

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 1

Míg felesége tanult Pesten, ő több állomáson szerzett olyan tapasztalatokat, amelyek a főzés terén feljebb és feljebb repítették.

– Mint mindenkinek, nekem is voltak különböző céljaim azzal kapcsolatban, hogy a főzés tudományát honnan szeretném elsajátítani. Ezen célok közül volt, amelyik megvalósult és természetesen volt olyan hely is, ahová egyszerűen képtelenség volt bekerülni. Azóta ezek egy része pedig már meg is szűnt. Viszont azt a néhányat kiemelném, ahol sikerült sok mindent megtanulnom, ilyen például az Onyx Étterem, a Laci Konyha, az U26 Bisztró és az Innio Borbár, ahol már konyhafőnökként tevékenykedtem. Ekkor már megszületett nagyobbik lányom, Anna, és feleségem, Anette a második kislányunkkal volt várandós, ezért úgy döntöttünk, hogy visszaköltözünk a napfény városába – mesélte a séf.

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 2

Három és fél éve Attila szülővárosába, Szegedre határozott célokkal érkezett, pályafutása ekkor kezdődött a Tiszavirágban.

– A Tiszavirág Étterem alapfilozófiája és a vendéglátáshoz való hozzáállása megegyezett azokkal az elvekkel amiket jómagam is vallok. Emellett nagyon szimpatikus volt, hogy egy vidéki város is elkezd nyitni a nagyvilág felé. Így aztán amikor eldöntöttük, hogy visszaköltözünk Szegedre, megkerestem a tulajdonost és megpályáztam egy pozíciót. Sajnos elutasításban volt részem, ugyanis akkor épp teljes volt a csapat. Ekkor aztán óriási hezitálásba kezdtünk, ugyanis én határozottan tudtam és éreztem, hogy visszaköltözésünkkor a Tisza menti város egyetlen egy éttermében, a Tiszavirágban szeretnék elhelyezkedni. Váratlanul, három héttel később a tulajdonos keresett meg, felhívott és közölte, hogy örömmel látnának a csapatban. Így aztán magunk mögött hagyva Pestet, folyamatokat meggyorsítva Szegedre költöztünk én pedig azonnal munkába is álltam a Tiszavirág új séfjeként – ismertette a történéseket Attila.

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 3

Elmondta, hogy nem hisz a véletlenekben és, hogy minderre a sors egy kedves ajándékaként tekint.

– A Tiszavirág Étterem csapata nagyon sokszínű ám tehetséges emberekből tevődik össze. Mára már mindenkivel sikerült megtalálnom a közös hangot. Az alkalmazkodás és a tapasztalatok, a fejlődés, az új ételek étlapra való helyezése, a diákok oktatása, a pályakezdők bevezetése a főzés világába, a folytonos kísérletezés mind olyan motivációs tényezők, ami miatt magaménak érzem a helyet. Tagadhatatlan, hogy nem volt egyszerű a vidék világába való beilleszkedés séfként. Akármennyire közhelyes is, de mindez itt egy teljesen más rendszerben működő vendéglátós világ. Úgy gondolom, hogy egy alapos kutatómunka végzése után ízelítőt, ötletet, impulzust kell adni a vendégnek arról, hogy milyen izgalmas és egyedülálló a magyar gasztronómia. Arra törekszünk, hogy minél több magyar és helyi alapanyagot használjunk. Ez vonzóvá teszi a munkánkat. A rövid étlap, ami egyébként folyamatosan frissül szintén találó. Hosszú és összetett munkafolyamat előzi meg egy tányéron szereplő minden egyes alkotóelem elkészítését. Célunk az, hogy a klasszikus fogásokat újragondolt, nemzetközi felfogásban készítsük el – osztotta meg lapunkkal a séf.

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 5

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 6

Az apropó, minek kapcsán ezen beszélgetés létrejött nem más, mint, hogy a Dining Guide Étteremkalauz minden évben szemügyre veszi az ország TOP100 éttermét és különböző tesztek alá veti azokat, majd egy lista keretein belül mutat képet a vendégeknek arról, hogy mely vendéglátóegységek azok, amelyeket érdemes kipróbálniuk egy új élmény megszerzéséért.

– Mint utólag kiderült négyszer jártak nálunk a Dining Guide tesztelői, amiről persze mi mit sem sejtettünk. Tavaly a TOP100-as lista 29. míg idén a 23. helyét szereztük meg az általuk megkóstolt majd pontozott étlapi kínálatunkkal. Ezen belül néhány héttel ezelőtt megszereztük a TOP10 vidéki étterembe való besorolást, valamint megkaptuk az év Innovatív Konyhája címet is. Amire végtelenül büszke vagyok és boldog, hogy az a sok éves munka révbe ért. Remélem, hogy ezzel a díjjal a Tiszavirághoz hasonló értékeket és minőséget képviselő más vidéki éttermekre is több figyelem kerülhet – mesélte Kurucz Attila.

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 7

Arra a kérdésre, hogy hogyan fejleszti magát azt választ kaptuk, hogy az internetnek, a legkülönfélébb szakácskönyveknek, az azokban található számára is mindig új receptek kipróbálásának köszönheti azt, hogy nem fél az újtól. A képzések és tanfolyamok pedig csak mind hozzásegítik ahhoz, hogy a minőségi alapanyagokból elkészülő, érdekes ízek a Tiszavirág Étterem étlapjára kerüljenek.

Megosztotta azt is, hogy egyáltalán nem egyszerű séfként tevékenykedni, sok kihívással és kemény munkával jár. Arról nem is beszélve, hogy a kollégái és a diákjai előtt példát szeretne mutatni. Jelezte, hogy igazán fontos még az is, hogy ötletei és tanácsai az arra befogadó személyekhez jussanak el, amiben a szegedi Tiszavirág Étterem tulajdonosai és munkatársai maximális partnerek.

– Egy séf nagyfokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy jól tudja végezni a munkáját. Egy célom van, mindig eggyel jobbat, eggyel szebbet, eggyel finomabbat az asztalra tenni. Ez visz előre. A díj pedig egy elismerés és magas fokú visszaigazolás számomra abban, hogy itt Szegeden, igen is jó úton járok – zárta a beszélgetést a Tisza menti város éttermének séfje.

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 4

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 8

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 9

A hét embere: egy séf nagy fokú alázattal, teherbírással és szenvedéllyel kell, hogy rendelkezzen 10

Fotó: Gémes Sándor/Regdon Réka