quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 05. péntek
  -  Viktor, Lőrinc
Vásárhely24.com archívum

Valóban csokinyúl lesz az el nem adott csokimikulásból?

2019. február 21.

A tavaly karácsonyi szezonális édességek általában 2019 szeptemberében járnak le, így az idei évi karácsonyt már nem „élik” meg.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hirado.hu megkeresésére arról adott tájékoztatást, hogy a hazánkban hatályos élelmiszertörvény szerint, ha a gyártó a terméke minőségmegőrzési idejét – például – 2019 szeptemberéig állapította meg, akkor ezen a határidőn túl a termék nem forgalmazható tovább, és természetesen más árucikk alapanyagaként sem használható fel. Mindez akkor is érvényes, ha „csak” részben lejárt fogyaszthatósági idejű termékről beszélünk.

„A gyártóknak a kötelezően működtetett úgynevezett HACCP-rendszeren belül szabályozniuk kell a visszárukezelés folyamatát is – ha van ilyen, előfordul ugyanis, hogy a gyártók olyan szerződést kötnek egy kereskedelmi egységgel, hogy a megmaradt árut adott esetben visszaveszik a boltból. Ez lehet még nem lejárt és lejárt minőségmegőrzési idejű termék.” – írják.

A Nébih szerint, amennyiben a termék egyszer kikerül a gyár felügyelete alól, ha vissza is jut hozzájuk, nem használható fel újra további termékek összetevőjeként, vagy alapanyagaként. Tehát egyszerűen le kell selejtezni, még akkor is, ha ez pazarlásnak tűnik.

Ezeket a folyamatokat és a törvényi előírás betartását a Nébih részletekbe menően ellenőrzi. Akár az is nyomon követhető, hogy mikor formázták a csokoládéfigurát.

„Fentiek alapján csak „városi legenda” lehet a Mikulás-figurák – például – nyúlfigurává történő „átalakulása” – összegezte a fentieket a Nébih, hozzátéve: amennyiben a gyártók mégis ezzel próbálkoznának, az tulajdonképpen élelmiszer-hamisításnak minősülne, amit a törvény kivételes szigorral büntet.”

A Mondelez Hungária Kft. a portál megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a cég „ügyes gazdálkodással” előzi meg, hogy nagyobb mennyiségű szezonális édesség maradjon raktáron. Hajdu Zita, a Milkát, az Oreót és a Győri édest gyártó-forgalmazó cég hazai minőségbiztosítási vezetője elmondta, hogy ahogyan minden komolyabb piaci szereplőnél, úgy náluk is működik egy úgynevezett készletgazdálkodási osztály, amelynek feladata, hogy felmérje, tervezze a piaci igényeket, és a gyártást ehhez igazítsa.

A vállalatnál vagy nem marad termék raktáron, vagy ha mégis, az elenyésző mennyiségű, ha pedig a logisztikai partnernél marad valamennyi szezonális termék, azt a gyártó képviselőjének jelenlétében megsemmisítik. Itt sem kerülnek újra feldolgozásra a szezonális termékek.

A gyártónak a viszonteladói csatornákban, azaz a kiskereskedelmi egységekben megmaradó szezonális termékek értékesítésébe vagy azok megsemmisítésére nincs ráhatása, de azok is jellemzően vagy kiárusítják a készleteiket, vagy megsemmisítik azokat.

Hazánkban, míg a húsvéti termékek forgalma jelentős visszaesést mutat, addig a karácsonyi „csokoládéláz” egyre erősödik.

Ha népszerűség szerint rangsoroljuk a szezonális karácsonyi édességeket, akkor a csokoládémikulás a sztár, a második helyen a szaloncukor áll. Az egyéb figurák kerülnek a harmadik helyre, utána következik csak az adventi naptár.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Pixabay.com)