Dietetikus: a rostfogyasztás krónikus betegségeket előzhet meg

Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára elmondta, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás egyik oka a nem megfelelő mennyiségű rostfogyasztás.
Naponta 24-30 gramm rost ajánlott, ezt azonban Magyarországon a legutóbbi reprezentatív táplálkozási felmérés szerint sem a nők, sem a férfiak nem érik el, bár a férfiak megközelítik az alsó határt – tudatta.
Ismertette, a hazai táplálkozási ajánlás alapján napi négy adag gyümölcsöt vagy zöldséget és egy adag teljes kiőrlésű gabonát kell enni ahhoz, hogy ez a mennyiség meglegyen.
Kitért arra is: az influenza megelőzésében, átvészelésében is szerepet játszanak a rostok, mert a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmukkal is támogatják az immunrendszert.
(Borítókép: illusztráció, forrás: Pixabay.com)