quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Összefogással stabilabbá válhat a magyar hagymaágazat

2019. január 15.

A hagyma munkacsoport évnyitó ülést tartott Martfűn, melyen szép számban jelentek meg a termelők, akik az általános helyzetfelmérésen túl az ágazat versenyképesebbé tételével kapcsolatos gondolataikat is megfogalmazták. A 2017 tavaszán – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt – létrejött munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a magyar hagyma népszerűsítésében, a termelés hatékonyabbá tételében.

Alapvető cél, hogy amely időszakokban van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termékké vált, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő és rendelkeznek tárolókapacitással.
A hatékonyságnövelést összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés, értékesítés segítheti.

Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás 10-12 kg/fő, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő. Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, fokhagymából 6-8 ezer tonna. A vöröshagymatípusok termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018. évben mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát. Ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra emelkedett. A fő vöröshagyma termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. A fokhagyma termőterületek 85 százaléka Csongrád megyében található. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.

A termelői versenyképesség növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen szervez fajtabemutatókat és szakmai konzultációkat. A munkacsoport tervei között szerepel olyan, a vörös- és a fokhagymára egyaránt vonatkozó szakmai és marketingprogram kidolgozása, amely a hozamnövelésre, a nemesítésre, a tárolókapacitás növelésére és a prémiumminőségű termék fogyasztókhoz való eljuttatására fókuszál.

Az évnyitó rendezvényen az uniós Közös Agrárpolitika várható alakulásáról, a következő hétéves ciklus támogatási irányairól is hallhattak előadást a résztvevők. Szó volt továbbá a hagymákat károsító betegségekről, az ellenük való védekezésről, a termesztés különböző fázisait pedig gyakorló termelők ismertették. Emellett téma volt még a precíziós gazdálkodás illetve egy lengyelországi szakmai tanulmányút tapasztalatai, valamint a 2018-as év összegzése. Mint elhangzott, tavaly a betárolt magyar hagyma júniusra elfogyott, az áttelelő hagyma augusztus közepi megjelenését már várta a piac, az áru gyorsan és jó árban el is kelt. Gyakorlatilag már a korai tavaszi fajták megjelenésekor nagy volt a kereslet, ami azóta is folyamatos.

A vöröshagyma termelői átlagára az elmúlt években erősen ingadozott. 2012-ben alacsony volt, ami nyomán 2013-ban csökkent a vetésterület, 2013-2014-2015-2016-ban a termelők szempontjából nagyjából elfogadható volt az ár, ami 2017-ben visszaesett. A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt jelentősen emelkedett, és a magas ár jellemző volt később is. 2018-ban így összességében az elmúlt kilenc év legmagasabb termelői átlagára alakult ki, amit a hazai hozamkiesések miatt sajnos a termelők nem tudtak kihasználni.

(Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; Borítókép: illusztráció, forrás: Pixabay.com)