Ezeket együk újév napján, hogy gazdagok és szerencsések legyünk!

Újévkor azért szokás lencsét, továbbá mákos és diós bejglit enni, mert azok a gazdagságot jelképezik. Emellett ajánlott a disznóhús fogyasztása is, mivel az a hiedelem szerint segít kitúrni a szerencsét, halat és baromfit enni ugyanakkor nem ajánlott, mivel azzal elúszhat, vagy elszállhat a szerencse.
A lencse egy viszonylag gyorsan elkészíthető étel, főleg, ha előtte beáztattunk meleg vagy forró vízbe egy órácskára.
Lencsefőzelék:
Ha lencsefőzeléket készítünk, mindenképpen tegyünk bele fokhagymát és babérlevelet, ezek feltúrbózzák az ízvilágát. Fél fej vöröhagymát megfuttatunk egy kis olajon vagy zsíron, majd amikor már üveges, hozzáadunk egy kis pirospaprikát. Ne kevergessük sokáig, nehogy megégjen a paprika, épp hogy csak illatozzon a piros fűszer. Beletesszük a lencsét (2 főre 250 gr elegendő), majd felöntjük vízzel úgy, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérlevelet, sózzuk borsozzuk, majd takaréklángon addig főzzük, amíg teljesen át nem puhult. Ezután tejfölös habarással besűrítjük, (kb 2 dl tejföl szükséges hozzá és 1-2 evőkanál keményítő vagy liszt), teszünk bele egy teáskanálnyi ecetet, összeforraljuk és már kész is. Virslivel, vagy a tegnapról maradt disznóhússal mennyei!
Tipp: ha “nehezebb” ízvilágot szeretnénk, az étel elkészítésének elején a hagymával együtt pirítsunk meg néhány karika füstölt szárazkolbászt is.
Jó étvágyat, sikerekben gazdag boldog újévet kívánunk!
borítókép mindmegette.hu