quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Promenad.hu archívum

Rostás Gyöngyi: a klasszikus, szimbólumokat ábrázoló dekoráció híve vagyok

2018. december 24.

A hódmezővásárhelyi Sólyom Bisztró vezetője, Rostás Gyöngyi ismertette velünk, hogy hogy zajlik náluk a karácsony.

Mi 24-én délelőtt még dolgozunk, ezt követően aztán az esti órákban a már évek óta hagyományként élő módon a nagyszülőknél összegyűlünk, és nagy családi körben ünneplünk. Halászlét, sült halat és salátákat eszünk, mindezt pedig az elmaradhatatlan desszertekkel egészítjük ki. Így kerül az asztalra a diós és mákos bejgli, és a „mamaféle” csokoládé fatörzs torta is. Majd ezután pedig az ajándékok kiosztására kerül sor. Ami nálunk évek óta már egy nem feltétlenül megszokott módon zajlik. Természetesen a kisgyermekeket elhalmozzuk mindenféle játékkal és különböző, számukra hasznos tárgyakkal, viszont mi felnőttek élményekkel kedveskedünk egymásnak. Gondolok itt különböző koncert jegyekre, színházi előadásokra és ehhez hasonló élményeket okozó meglepetésekre – kezdte gondolatait a Sólyom Bisztró vezetője.

Aki
azt is elmesélte, hogy ők az ünnepek ideje alatt nem szoktak
elutazni, hiszen a családtagjaik legtöbb része a környékükön
él, így aztán viszonylag könnyű összeegyeztetni a találkozók
helyszíneit és időpontjait.

– A Szentestéhez a nagy lakomázások és az ajándékok átadása előtt természetesen hozzátartozik a fenyőfa feldíszítése is. Ez egy fajta rituálé nálunk. Klasszikus, szimbólumokat ábrázoló dekorációt használunk és nem igazán követjük az évről évre kialakuló trendeket, ami a fa felöltöztetését illeti. Ami viszont különösen fontos a számomra, hogy legyen rajta égősor és, hogy ott lapuljon alatta a szaloncukor is – fejtette ki Rostás Gyöngyi.

A
szeretet ünnepe náluk is egy kicsit a megpihenésről szól, amikor
is jókat beszélgetnek, fényképeket nézegetnek, együtt tévéznek,
barátokat és rokonokat látogatnak és próbálnak kikapcsolódni.
Mindez nem tart sokáig, hiszen a Bisztró december 26-tól újra,
teljes erőbedobással üzemel, egészen az év utolsó napjáig.

– A Bisztróban szilveszter napján szintén nagy a hajtás, ugyanis minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy azok, akik a mi rendezvényünkön töltik az év utolsó napját, teljes mértékben elégedettek legyenek. Másnap, az újév első napján viszont megint megpihenünk. Ezen a napon kocsonyát, lencse levest és sült malacot eszünk – fejezte gondolatait a vállalkozó.