Ünnepekre hangolva: a vásárhelyi konyhafőnök szerint a magyarok imádnak enni

Ünnepekre hangolva néven futó sorozatunk harmadik részében a hódmezővásárhelyi Sólyom bisztró szakácsa, Borbély József ismertette gondolatait a hagyományos karácsonyi és szilveszteri ételekkel kapcsolatosan.
Míg az első részben a karácsonyi dekorációt, a másodikban pedig a finomabbnál finomabb süteményeket és tortákat firtattuk, két nappal a szeretet ünnepe előtt úgy véltük, elérkeztünk az ünnepek legfontosabb pillanatához, a nagy lakomázásokra való felkészüléshez, ezért segítséget kértünk.
– Közismert tény, hogy a karácsonyi menü nem állja meg a helyét hal étel nélkül. Ami azt jelenti, hogy a legtöbb asztalon megtalálható ezen napok legalább egyikén a halászlé, amelyet általában pontyból vagy harcsából főznek, de a sült halakat is előszeretettel fogyasztja ilyenkor a magyar ember. A szentestét követő napokon nem vetjük meg a sült pulykát és a különböző szárnyasokat sem, ilyen-olyan formában elkészítve. De ugyanolyan alapeleme a karácsonyi menünknek a töltött káposzta is, amelynek egyetlen egy titka van, az pedig a jó fűszerezés. És persze nagyon fontos az is, hogy a káposzta, amelyet megtölteni kívánunk, ne legyen túl savanyú. Azt, hogy ezt elkerüljük, jól át kell mosnunk a felhasználás előtt. És jellemzőek még a töltött húsok, amelyek ma már gyakorlatilag bármilyen töltelékkel elbírnak, legyen szó sajtról, sonkáról vagy akár gyümölcsről. Illetve még mindig elengedhetetlennek számít a tyúkhúsleves is. Köretként a rizs, a krumpli, a kompótok és a saláták dukálnak – fejtette ki a konyhafőnök.
Január elsején viszont nem csak az újévi fogadalmaink határoznak meg bennünket egy teljes évre, hanem az is, hogy mi kerül aznap az asztalunkra. Ugyanis él a mondás, miszerint, aki malacot eszik január első napján, az egész évben szerencsés lesz. Aki pedig a szárnyasok közül választ, az elkaparja a saját maga szerencséjét. Megkérdeztük hát Borbély Józsefet arról is, ő hogyan vélekedik erről.
– A lencse és a kukoricasaláta mellé valóban illik sült malac fogyasztása ezzel elkerülvén azt, hogy kihívjuk magunk ellen annak a bizonyos mondásnak a sorsát. Sőt, azt tapasztaljuk, hogy ezen a tájrészen az emberek kifejezetten szeretnek hagyományosan étkezni, ami ugye azt is jelenti, hogy valóban jelentősebb a sertés fogyasztása ezen a napon. Az új trendek, és az úgynevezett fine dining viszont egyáltalán nem felkapott a környékünkön. A panírozott, laktató ételek annál inkább. Kijelenthető, hogy a magyar ember célja egy-egy étkezés során az nem más, mint a jóllakás. Pláne akkor, ha ünnepi alkalomról van szó – tette hozzá a szakács.
Hát Kedves Olvasóink, úgy tűnik valós a tény, miszerint mi, magyar emberek szeretünk jókat enni. Kívánjuk hát, hogy az elkövetkezendő napok nagy lakomázásai örömet okozzanak!