quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Promenad.hu archívum

Ünnepekre hangolva: a vásárhelyi konyhafőnök szerint a magyarok imádnak enni

2018. december 22.

Ünnepekre hangolva néven futó sorozatunk harmadik részében a hódmezővásárhelyi Sólyom bisztró szakácsa, Borbély József ismertette gondolatait a hagyományos karácsonyi és szilveszteri ételekkel kapcsolatosan.

Míg az első részben a karácsonyi dekorációt, a másodikban pedig a finomabbnál finomabb süteményeket és tortákat firtattuk, két nappal a szeretet ünnepe előtt úgy véltük, elérkeztünk az ünnepek legfontosabb pillanatához, a nagy lakomázásokra való felkészüléshez, ezért segítséget kértünk.

– Közismert tény, hogy a karácsonyi menü nem állja meg a helyét hal étel nélkül. Ami azt jelenti, hogy a legtöbb asztalon megtalálható ezen napok legalább egyikén a halászlé, amelyet általában pontyból vagy harcsából főznek, de a sült halakat is előszeretettel fogyasztja ilyenkor a magyar ember. A szentestét követő napokon nem vetjük meg a sült pulykát és a különböző szárnyasokat sem, ilyen-olyan formában elkészítve. De ugyanolyan alapeleme a karácsonyi menünknek a töltött káposzta is, amelynek egyetlen egy titka van, az pedig a jó fűszerezés. És persze nagyon fontos az is, hogy a káposzta, amelyet megtölteni kívánunk, ne legyen túl savanyú. Azt, hogy ezt elkerüljük, jól át kell mosnunk a felhasználás előtt. És jellemzőek még a töltött húsok, amelyek ma már gyakorlatilag bármilyen töltelékkel elbírnak, legyen szó sajtról, sonkáról vagy akár gyümölcsről. Illetve még mindig elengedhetetlennek számít a tyúkhúsleves is. Köretként a rizs, a krumpli, a kompótok és a saláták dukálnak – fejtette ki a konyhafőnök.

Ünnepekre hangolva: vásárhelyi szakács ismertette gondolatait az ünnepi menüről 1

Január elsején viszont nem csak az újévi fogadalmaink határoznak meg bennünket egy teljes évre, hanem az is, hogy mi kerül aznap az asztalunkra. Ugyanis él a mondás, miszerint, aki malacot eszik január első napján, az egész évben szerencsés lesz. Aki pedig a szárnyasok közül választ, az elkaparja a saját maga szerencséjét. Megkérdeztük hát Borbély Józsefet arról is, ő hogyan vélekedik erről.

Ünnepekre hangolva: vásárhelyi szakács ismertette gondolatait az ünnepi menüről 2

– A lencse és a kukoricasaláta mellé valóban illik sült malac fogyasztása ezzel elkerülvén azt, hogy kihívjuk magunk ellen annak a bizonyos mondásnak a sorsát. Sőt, azt tapasztaljuk, hogy ezen a tájrészen az emberek kifejezetten szeretnek hagyományosan étkezni, ami ugye azt is jelenti, hogy valóban jelentősebb a sertés fogyasztása ezen a napon. Az új trendek, és az úgynevezett fine dining viszont egyáltalán nem felkapott a környékünkön. A panírozott, laktató ételek annál inkább. Kijelenthető, hogy a magyar ember célja egy-egy étkezés során az nem más, mint a jóllakás. Pláne akkor, ha ünnepi alkalomról van szó – tette hozzá a szakács.

Ünnepekre hangolva: vásárhelyi szakács ismertette gondolatait az ünnepi menüről 3

Hát Kedves Olvasóink, úgy tűnik valós a tény, miszerint mi, magyar emberek szeretünk jókat enni. Kívánjuk hát, hogy az elkövetkezendő napok nagy lakomázásai örömet okozzanak!

Fotó: Gémes Sándor