quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Szakmák testközelből – a vásárhelyi Szakképzési Centrum nyílt napot tartott (Galériával)

2018. november 29.

A Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskolájának tankonyháján járva igazán ötletes tálalási módokkal találkoztunk. „A vendéglátás szervező és vendéglős csoportot készítem fel a vizsgára amellett, hogy minden, ehhez tartozó elméleti és gyakorlati tárgyat is oktatok az intézményben. A vizsgára gyakorolva ma adott idő alatt egy 3 fogásos menüt kellett elkészíteniük, minden diáknak külön” – mondta Török Ferenc szakoktató.

A diákok többek között húslevest, fasírtot tökfőzelékkel és almást rétest készítettek és tálaltak. Méghozzá nem a megszokott módon, fúziós tálalással, ami azt jelenti, hogy bár az elkészítése a menüsornak hagyományos, a kinézete modern.

Így például a tökfőzeléket mártásként láthattuk, a fasírtot gúla alakban rendezett golyókban, az almás réteshez pedig fahéj öntet került. Megjelenésükben egyedi, látványos, és valóban modern ételeket varázsoltak a tányérokra. A szakoktató hangsúlyozta, törekednek arra, hogy a múlt és a jelen elvárásainak megfelelően képezzék a diákokat.

A tankonyhán a pincérképzésről is beszélgettünk, hiszen az elkészített ételeket a pincér diákok tálalták fel.

Mocsári Ernő, az iskola gyakorlati munkaközösségének vezetője, szakoktató elmondta, az elmúlt időszakban sokat változott a pincér képzés. A vendéglátás szervező és vendéglős diákok, akik 4+1 évben sajátítják el a szakmát, 12. évben pincér szakmunkás vizsgát tehetnek. A szakoktató kiemelte, ez a szakma nagyon sokrétű tudást kíván, többek között kell kézügyesség, informatikai tudás, kiváló memória, és talán az egyik legfontosabb az alapanyagok nagyon alapos ismerete.

 

A Corvin aulájában a kereskedő-eladó képzés bemutatójával ismerkedtünk, ehhez hozzátartozik a csomagolás is.

A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolában is jártunk a nyílt nap során, itt az építőiparba és az asztalos szakmába is bekukkantottunk.

 

Galéria

Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola közelmúltban tartott nyílt napjáról pedig ITT olvashat.