Szakmák testközelből – a vásárhelyi Szakképzési Centrum nyílt napot tartott (Galériával)

A Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskolájának tankonyháján járva igazán ötletes tálalási módokkal találkoztunk. „A vendéglátás szervező és vendéglős csoportot készítem fel a vizsgára amellett, hogy minden, ehhez tartozó elméleti és gyakorlati tárgyat is oktatok az intézményben. A vizsgára gyakorolva ma adott idő alatt egy 3 fogásos menüt kellett elkészíteniük, minden diáknak külön” – mondta Török Ferenc szakoktató.
A diákok többek között húslevest, fasírtot tökfőzelékkel és almást rétest készítettek és tálaltak. Méghozzá nem a megszokott módon, fúziós tálalással, ami azt jelenti, hogy bár az elkészítése a menüsornak hagyományos, a kinézete modern.
Így például a tökfőzeléket mártásként láthattuk, a fasírtot gúla alakban rendezett golyókban, az almás réteshez pedig fahéj öntet került. Megjelenésükben egyedi, látványos, és valóban modern ételeket varázsoltak a tányérokra. A szakoktató hangsúlyozta, törekednek arra, hogy a múlt és a jelen elvárásainak megfelelően képezzék a diákokat.
A tankonyhán a pincérképzésről is beszélgettünk, hiszen az elkészített ételeket a pincér diákok tálalták fel.
Mocsári Ernő, az iskola gyakorlati munkaközösségének vezetője, szakoktató elmondta, az elmúlt időszakban sokat változott a pincér képzés. A vendéglátás szervező és vendéglős diákok, akik 4+1 évben sajátítják el a szakmát, 12. évben pincér szakmunkás vizsgát tehetnek. A szakoktató kiemelte, ez a szakma nagyon sokrétű tudást kíván, többek között kell kézügyesség, informatikai tudás, kiváló memória, és talán az egyik legfontosabb az alapanyagok nagyon alapos ismerete.
A Corvin aulájában a kereskedő-eladó képzés bemutatójával ismerkedtünk, ehhez hozzátartozik a csomagolás is.
A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolában is jártunk a nyílt nap során, itt az építőiparba és az asztalos szakmába is bekukkantottunk.
Galéria
Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola közelmúltban tartott nyílt napjáról pedig ITT olvashat.