Az összes fogyasztói tej áfája öt százalékra csökken 2019-ben

2017. január 1-től a nyers és a friss tej áfája csökkent 5 százalékra, ez a két kategória azonban csak az itthon értékesített tejnek a 15-20 százalékát érintette – fogalmazott Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője. Hozzátette, a 2017-es áfa változás csak a hűtött tejeket érintette, az ultramagas hőmérsékleten kezelt tejek kimaradtak a csökkentésből. – közölte a hirado.hu.
Megjegyezte, az UHT tejek tekintetében sikerült megfordítani az arányokat az elmúlt egy évtizedben. Míg eleinte 70-80 százalékos részesedéssel voltak jelen az import UHT tejek, addig napjainkra sokkal nagyobb arányban töltik ki a hazai termékek a boltok polcait.
Mint mondta, még nagyobb áttörést jelenthet, hogy 2019. január 1-től az összes fogyasztói tej áfáját az 5 százalékos kategóriába sorolják majd át. A döntés következtében akár véglegesen eltűnhetnek az olyan import UHT tejek, amelyek áfa-csalás gyanúja miatt jelentősen olcsóbbak – hangsúlyozta Harcz Zoltán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Ugyanakkor a feldolgozott tejtermékek tekintetében – mint amilyen a vaj és a sajt –, még mindig jelentős az import. Elmondta, ennek egyik oka, hogy a hazai feldolgozó üzemek majdnem mindegyike innovációs, technológiai és kapacitásbővítő fejlesztéseken megy át. Úgy véli, ezek a fejlesztések kellő ütemben zajlanak, így, ha befejeződnek, megindulhat a hazai tejfeldolgozó ipar, hiszen, a magyar tej már adott a folyamatokhoz – hívta fel a figyelmet.
(Borítókép: illusztráció, forrás: Pixabay.com)