Génmódosítással hoztak létre ehető gyapotot

A génmódosított gyapotot az texasi A&M Egyetem tudósai fejlesztették ki. Termését egyelőre még nem lehet emberi vagy állati élelmiszer készítésére felhasználni, mivel az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) még nem engedélyezte – írja az erdekesvilag.hu
A gyapotot világszerte számos országban termesztik, a növény magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga. A gyapotmagot felhasználják olyan állatok – szarvasmarha, juh – etetésére, amelyeknek többüregű a gyomra. A gyapotmag ugyanis számos állat és az ember számára fogyasztásra alkalmatlan, mivel magas a gosszipoltartalma. A gosszipol egy polifenolos aldehid, amely mérgező.
A gyapottermesztők anyagi támogatásával a texasi egyetem tudósai RNS-interferecia alkalmazásával “elhallgattatták” a gyapot egyik génjének aktivitását, ezáltal kiiktatták a gosszipolt a gyapotmagból. A növény többi részében meghagyták a gosszipolt természetes szintjén, mivel véd a rovaroktól és a betegségektől.
Forrás és borítókép: Beth Luedeker/Texas A&M AgriLife