quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer, ami csodákra képes

2018. október 21.

Amióta világ a világ, a mézet a legtermészetesebb csodaszerként emlegetik. Nagy örömünkre Magyarország élen jár kitermelésében. Ennek okáért hát rengeteget exportál az Európai Unió különböző országaiba. A jó minőség és a remek hatások ellenére viszont még mindig kevesen fogyasztják idehaza. Kádár Ernő vásárhelyi méhésszel beszélgettünk.

Bizony hosszú évek múltak el felettünk, mire növekedni kezdett a keresleti százaléka.

És, hogy ennek mi a legfőbb oka? Többek között erről is kérdeztük Kádár Ernő, hódmezővásárhelyi méhészt.

– Azt gondolom, hogy sajnos még mindig a pénztárca és a hagyományok szabnak határt Magyarországon a mézfogyasztás területén. Egyszerűen a magyar ember nincs hozzászokva ahhoz, hogy mézet fogyaszt. A lakosság nagy része sokkal inkább előnyben részesíti az olcsó cukrot, a csokoládékat, és a különböző édességeket, mint sem a jó minőségű, tiszta, finom mézünket. Hát ezért is olyan minimális az a növekedési ráta – kezdte a méhész.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 1

Pedig a méz számos egészségügyi probléma kezelője lehetne.  Ilyenek például az égési sérülések, az álmatlanság, a hiperaktivitás, az ágybavizelés, a kimerültség, az orrdugulás, és így tovább.

– Az előállításban ügyesek vagyunk, ezért is lenne jó, ha a magyar ember a magyar mézet fogyasztaná, hiszen az köztudott, hogy a legjobb és a leghatásosabb mindig az, ha a saját országában megtermelt termékeket fogyasztja az ember. Ez fokozottan igaz a mézre, ugyanis ezúton a szervezet sokkal ellenállóbbá válhat a különböző fertőzésekkel és megbetegedésekkel szemben  – folytatta Kádár Ernő.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 2

Elmondása alapján kijelenthetjük, hogy az akácméz kuriózum. Ezt szinte mindenki ismeri, de a vegyesvirág és a repceméz is igen csak kedveltté vált az utóbbi időben.

Az viszont, amit a boltok kínálnak, messze áll a valóságtól, ugyanis általában túlhevítettek, ami nem teszi lehetővé a kikristályosodását. És mint tudjuk, az a jó méz, ami előbb vagy utóbb kristályossá válik.

– Szerencsére Hódmezővásárhely környékére jellemzőbb, hogy a vásárlók felkeresik a termelőket, ami által általában egy erős bizalmi faktor alakul ki, ezt pedig az követi, hogy nem vásárolnak a boltban többé mézet – mondta a gazdálkodó.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 3

Azt is megtudtuk Kádár Ernőtől, aki mindezek mellett a Hódmezővásárhely és Vidéke Méhész Egyesület elnöke, hogy számukra a legnagyobb cél nem más, mint, hogy növekedjen a térségben a fogyasztók száma. Reményeik szerint a trenddé vált egészséges életmód hamarosan ezt is magával hozza majd.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 4

Ám addig is a legapróbbakkal próbálják megszerettetni ezt a könnyű, lány, mézédes csodát. Mégpedig úgy, hogy óvodások és alsó osztályosokhoz járnak előadásokat tartani a méhekről, a méhészkedésről, és a méz előállításának folyamatáról.

Azt, hogy mi mindenre jó még a varázslat, hogy milyen egyéb termékek vásárolhatóak meg a termelőtől és, hogy milyen recepteken keresztül tudja bevezetni akár egy háziasszony a háztartásába a mézfogyasztást, mint szokást azt itt tekinthetik meg.

Fotók: Gémes Sándor