Ma van a kávé világnapja

Az egyik legenda szerint a kávészemek frissítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.
A másik történet szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, a “quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta, és meg is említette A kontinens című munkájában.
Most pedig térjünk át magára a kávézásra. Manapság már számtalan féleképpen fogyaszthatjuk a frissítő feketét. Megbolondíthatjuk mézzel, tejszínnel, tejhabbal.
A kávékülönlegességek idejét éljük, így ha beülünk valahová, általában a presszó és hosszú kávé mellett mást is kapahtunk:latte machiatto, caffe latte, americano, capuccino és még sorolhatnák. Bármelyikre is essen választásunk, ne felejtsünk el időt szánni a kávézásra. Élvezzük az ízeket, a zamatát!
fotók:pixabay