quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Promenad.hu archívum

126 ezren vesznek részt az Erzsébet-táborok programjain

2018. augusztus 28.

Év végéig várhatóan 126 ezren jutnak el az Erzsébet-táborokba, a programokra a kormány 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Zánkán.

Az Erzsébet-táborok népszerűsége egyre növekszik, tavaly már több mint százezren vettek részt a különféle programokon – mondta sajtótájékoztatóján, melyet Asztalos Istvánnal, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökével tartott. A zánkai Erzsébet-táborban kedden az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete segítségével készítették el és szolgálták fel Magyarország ételét a táborozó gyerekeknek.

Rétvári Bence a Magyarország étele kezdeményezést méltatva jó példának mondta, hogy a séfek egyre több olyan ételt találnak ki, melyek magyar alapanyagokból, a kor igényeinek megfelelően készülnek. Ismertetése szerint a zánkai Erzsébet-táborban egy héten 1800 kilogramm gyümölcs és 720 kilogramm zöldség fogy el.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, a Zánkán üdülő gyermekek és kísérőik számára Magyarország 2018-as ételét szolgálták fel, a közétkeztetésre szabva. A makói hagymás velővel töltött, paprikás mártásos, hajdina ropogóssal tálalt szűzlabdában a velőt csirkehúsra cserélték – tette hozzá.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára elmondta: az ottalvós táborokban élők naponta ötször kapnak étkezést, és ügyelnek arra, hogy minőségi ételek kerüljenek az asztalokra. Közölte, a Balaton-parti táborokban idén nyáron közel 22,5 tonnányi friss húsból, 30 tonna gyümölcsből és 11 tonna zöldségből készült ételt fogyasztottak a táborozók, ugyanakkor a speciális étkezési igényekre is kiemelt figyelmet fordítottak.

Nyáron Zánkán és Fonyódligeten összesen csaknem harmincezren táboroztak, köztük kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki gyermekek. A zánkai táborban rendezték meg a családi Erzsébet-táborokat is; ezeken tíz alkalommal összesen ezer család, közel ötezren vehetnek részt idén.

A táborozási programban az ország ötszáz településén közel hatvanezer gyermeknek szerveztek napközis táborokat lakóhelyük közelében, Erdélyben az ivói Erzsébet-táborban pedig több mint 1500 Magyarországon élő gyermek vakációzhat. Ezen felül további ezer speciális ellátást igénylő gyermek táborozik a zalaszabari és a tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban.