A technológia a versenyképességet segíti, de nem váltja ki az embert az agráriumban

A mezőgazdaság fejlődését meghatározó legfontosabb trendek – a digitalizáció, az automatizáció vagy a biotechnológia – a következő évtizedekben robbanásszerű fejlődést jeleznek előre. Nem vitás, hogy az agrártermékek és az élelmiszerek előállításának és a fogyasztókhoz való eljuttatásának módszerei alapvetően megváltoznak.
A kérdés, hogy mindennek milyen hatása lesz a vidékre, amelynek a múltban gazdasági szempontból az agrárium adta a gerincét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által a témában a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében Tusnádfürdőn megszervezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen megvitatták, hogy milyen irányban változik a mezőgazdaság és élelmiszer-előállítás a következő évtizedekben, és mindennek milyen hatása lehet a falvakra, a vidéki területekre
„A technológiai előrehaladások előbb-utóbb elkerülhetetlenek az élelmiszeripari vállalkozások számára a versenyképes termelés eléréséhez” – nyitotta meg a beszélgetést Csányi Attila, a Bonafarm csoport vezérigazgatója. Láthatóan egyfajta digitalizációs forradalom zajlik, azonban nem csak ezen múlik a hatékony termelés. Ahogy a mondás is tartja: a gazda szeme hizlalja a jószágot, ennek megfelelően technológiával nem lehet teljesen kiváltani az ember, a gazda szerepét” – húzta alá a szakember. Csányi Attila szerint ezek mellett az alapinfrastruktúra megléte is kiemelten fontos.
Nagy István agrárminiszter a szektor kihívásairól szólva elmondta: azt kell figyelembe venni, hogy milyen módszerekkel lehet több pénzt hagyni a gazdáknál, így komoly feladat a jövedelmezőség növelése az Európai Unió tagjaihoz képest is. A miniszter hisz a magyar falvak életképességében, ugyanis az élelmiszeriparnál biztosabb üzlet ma nem igazán látható. A mezőgazdaságban mindig is jelen kell, hogy legyen az ember, aki a technológiai változásokat fel tudja használni. Az új igényekhez új szaktudással rendelkező szakembergárdára van szükség – húzta alá.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke rámutatott, hogy a vidék folyamatosan változik. A tendencia szerint egyre kevesebb embernek ad munkát a mezőgazdaság, hiszen a világgazdaságban egyre gyorsuló technológiai változás megy végbe, ami nem kerüli el az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőit sem. Ennek megfelelően növekszik a hatékonyság, ami az élőmunka kiváltást is magával hozza.
(Forrás:Magyar Gábor Ferenc; Borítókép: korábbi fotó, MTI Fotó: Ujvári Sándor)