Egy üdítő limonádé mindig jól esik! Készítsd el egészségesen!

A limonádéról elsőre talán a sok citrom és a sok cukor ugrik be. Bizony-bizony, a cukortartalma miatt egyrészt nem túl egészséges ez a közkedvelt ital, másrészt noha élvezeti értéke magas, a sok cukortól még szomjasabbak leszünk.
Hogyan készítsünk finom, de egészséges limonádét? Mutatjuk!
Gyümölcs, gyümölcs és gyümölcs. A bogyós és piros gyümölcsök alacsonyabb cukortartalommal bírnak, sok levet eresztenek, ezért kiváló alapanyag lehet. A szeder és a málna sok C vitamint tartalmaz, valamint magas a B1 és B2 tartalma is. Amennyiben nem érezzük elég édesnek, használhatunk édesítőként stiviát, vagy egy kis mézet.
Hozzávalók, elkészítés: (4 adaghoz)
2-2 marék málna és szeder, 2 citrom facsart leve, 8 dl lehűtött ásványvíz (vagy csapvíz) , egy kevés mentalevél.
A málna és a szeder nagy részét pürésítjük – egyszerűen nyomkodjuk szét egy villa segítségével – , néhány szemet pedig tegyünk félre. Facsarjuk ki két citrom levét. Tegyük egy nagyobb kancsóba vagy edénybe a pürésített gyümölcsöket, öntsük hozzá a citromlevet, tegyük bele az apróra vágott mentalevelet, majd öntsük hozzá a vizet. Keverjük el jó alaposan, helyezzük bele a teljes málna és szederszemeket, és már fogyaszthatjuk is. Tipp: sok-sok jéggel még hűsítőbb, ha pedig szénsavas ásványvizet, vagy szódát használunk, még frissítőbb italt kapunk.

Fotó illusztráció
Gyömbéres barackos limonádé:
A gyömbér közismert zsírégető hatásáról, ezenkívül valódi vitaminbomba! A-, C-, E- és B-komplex vitaminokat, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.
Hozzávalók, elkészítés: (4 adaghoz)
kb 3 – 5 cm-es gyömbér lereszelve, 2 citrom leve, 3 darab érett őszibarack, 8 dl lehűtött víz
A gyömbért reszeljük le, ha idegenkedünk az italban lévő darabkáktól, akkor használjuk csak a levét. Utóbbi esetben a lereszelt gyömbért alaposan nyomkodjuk ki. Az érett őszibarackból sajtoljuk ki a levét, egy citromfacsaróval ez könnyedén megoldható (a héját természetesen nem tesszük bele a limonádéba). A citromot kifacsarjuk. A gyömbért, a citromlevet és a baracklevet a vízzel együtt egy kancsóba öntjük, és már élvezhetjük is az egészséges, de annál finomabb frissítőnket.

Fotó illusztráció
“Dinnyés házasság” limonádé:
Hozzávalók, elkészítés: (4 adaghoz)
Kb 300 gramm görögdinnye (mag nélkül), 200 gramm sárgadinnye, egy fél grapefruit kifacsart leve, egy citrom kifacsart leve, 2 evőkanál méz, vagy ugyanennyi mennyiségű xilit, 8 dl ásványvíz, vagy csapvíz

Fotó illusztráció
A dinnyéket összeturmixoljuk, a grapefruit és a citrom levét hozzáadjuk az ásványvízzel és a mézzel – vagy xilittel. Az egészet újból összeturmixoljuk, és már fogyaszthatjuk is!
A grapefruit C vitamin tartlama mellett számos antioxidánsa révén gondoskodik a szabad gyökök megkötéséről szervezetünkben, a görögdinnye vízhajtó és vesetisztító hatással bír. Ily’ módon nemcsak egy üdítő, egészséges italt kapunk, hanem méregteleníthetünk is.
(Fotók illusztráció, pixabay.com)