quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Egy üdítő limonádé mindig jól esik! Készítsd el egészségesen!

2018. június 22.

A limonádéról elsőre talán a sok citrom és a sok cukor ugrik be. Bizony-bizony, a cukortartalma miatt egyrészt nem túl egészséges ez a közkedvelt ital, másrészt noha élvezeti értéke magas, a sok cukortól még szomjasabbak leszünk.

Hogyan készítsünk finom, de egészséges limonádét? Mutatjuk!

Gyümölcs, gyümölcs és gyümölcs. A bogyós és piros gyümölcsök alacsonyabb cukortartalommal bírnak, sok levet eresztenek, ezért kiváló alapanyag lehet. A szeder és a málna sok C vitamint tartalmaz, valamint magas a B1 és B2 tartalma is. Amennyiben nem érezzük elég édesnek, használhatunk édesítőként stiviát, vagy egy kis mézet.

Hozzávalók, elkészítés: (4 adaghoz)

2-2 marék málna és szeder, 2 citrom facsart leve, 8 dl lehűtött ásványvíz (vagy csapvíz) , egy kevés mentalevél.

A málna és a szeder nagy részét pürésítjük – egyszerűen nyomkodjuk szét egy villa segítségével – , néhány szemet pedig tegyünk félre. Facsarjuk ki két citrom levét. Tegyük egy nagyobb kancsóba vagy edénybe a pürésített gyümölcsöket, öntsük hozzá a citromlevet, tegyük bele az apróra vágott mentalevelet, majd öntsük hozzá a vizet. Keverjük el jó alaposan, helyezzük bele a teljes málna és szederszemeket, és már fogyaszthatjuk is. Tipp: sok-sok jéggel még hűsítőbb, ha pedig szénsavas ásványvizet, vagy szódát használunk, még frissítőbb italt kapunk.

Fotó illusztráció

Gyömbéres  barackos limonádé:

A gyömbér közismert zsírégető hatásáról, ezenkívül valódi vitaminbomba! A-, C-, E- és B-komplex vitaminokat, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.

Hozzávalók, elkészítés: (4 adaghoz)

kb 3 – 5 cm-es gyömbér lereszelve, 2 citrom leve, 3 darab érett őszibarack, 8 dl lehűtött víz

A gyömbért reszeljük le, ha idegenkedünk az italban lévő darabkáktól, akkor használjuk csak a levét. Utóbbi esetben a lereszelt gyömbért alaposan nyomkodjuk ki. Az érett őszibarackból sajtoljuk ki a levét, egy citromfacsaróval ez könnyedén megoldható (a héját természetesen nem tesszük bele a limonádéba). A citromot kifacsarjuk. A gyömbért, a citromlevet és a baracklevet a vízzel együtt egy kancsóba öntjük, és már élvezhetjük is az egészséges, de annál finomabb frissítőnket.

Fotó illusztráció

“Dinnyés házasság” limonádé:

Hozzávalók, elkészítés:  (4 adaghoz)

Kb 300 gramm görögdinnye (mag nélkül), 200 gramm sárgadinnye, egy fél grapefruit kifacsart leve, egy citrom kifacsart leve, 2 evőkanál méz, vagy ugyanennyi mennyiségű xilit, 8 dl ásványvíz, vagy csapvíz

Fotó illusztráció

A dinnyéket összeturmixoljuk, a grapefruit és a citrom levét hozzáadjuk az ásványvízzel és a mézzel – vagy xilittel. Az egészet újból összeturmixoljuk, és már fogyaszthatjuk is!

A grapefruit C vitamin tartlama mellett számos antioxidánsa révén gondoskodik a szabad gyökök megkötéséről szervezetünkben, a görögdinnye vízhajtó és vesetisztító hatással bír. Ily’ módon nemcsak egy üdítő, egészséges italt kapunk, hanem méregteleníthetünk is.

(Fotók illusztráció, pixabay.com)