Turmixolj a tej világnapján!

A finom nedűhöz egy kis cseresznyére és málnára, hideg tejre és ásványvízre, valamint némi banánra és mézre lesz szükségünk. Az 1-2 csésze, kimagozott cseresznyét, valamint a maréknyi málnát a szűk fél liternyi ásványvízzel együtt összeturmixoljuk, majd hozzáadunk egy kisebb banánt, 2 dl hideg tejet és 2 evőkanál mézet. Még egyszer összeturmixoljuk, amennyiben kimondottan jéghidegen kívánjuk fogyasztani, dobjunk bele néhány darab jeget is!
A tej fogyasztása minden életkorban ajánlott, hiszen számos fehérjét, sokféle zsírt, szénhidrátot, és biológiailag aktív anyagok sokaságát tartalmazza. Kiváló minőségű, komplett fehérjét is tartalmaz. Gazdag az ásványi anyag- és nyomelem-tartalma, és elsősorban zsíroldékony vitaminok találhatók benne.Két deciliter tej fedezi a napi átlagos kalciumszükséglet és B12-vitamin bevitel mintegy egyötödét, a B2-vitamin napi ajánlott bevitelének több mint egyötödét, az A-vitamin hat, a fehérje tizenhárom, a vas három százalékát.
A tejben lévő tápanyagok közül a kalcium különösen fontos, ráadásul az összes élelmiszer-kalcium közül ez hasznosul a legjobban. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a napi ajánlott kalciumbevitel háromnegyedét fedezik.
(borítókép: illusztráció, forrás: pixabay.com)