Hogyan kell igazán ízletes főtt sonkát készíteni?

Mi adunk egy tippet: Laci bácsi így készítené!
Talán nem túlzás azt mondani, hogy a magyaros ételek koronázatlan királya volt Benke László, “Laci bácsi”, aki sajnos már nem lehet közöttünk, 69 éves korában, tavaly ősszel elhunyt. Portálunk – így Húsvét közeledtével – a többszörös világbajnok mesterszakács és mestercukrász emléke előtt tisztelegve – felidézi Laci bácsi egyik remek, húsvéti sonka receptjét – íme!
Amire szükség lehet az ünnepi asztalon:
1 db sonka, kötözött sonka
1 db csülök
5 db tojás
1 szál friss torma
paprika, paradicsom, piros retek, lila hagyma
És ahogyan elkészül az igazán ízletes sonka:
A húsvéti főznivaló sonkát egy napig kell hideg vízben áztatni, hogy ne legyen nagyon sós. Amikor eljön a nagyszombat, a sonkát hideg vízbe feltesszük főni. Ha felforr a víz, szép lassan főzzük, de kóstoljuk meg a levét, mert ha nagyon sós, le kell cserélni. Általában a sonka súlyával arányos ideig kell főzni: ahány kiló, annyi órát. A főzési idő függ attól is, hogy milyen korú volt a sertés, amiből a sonka készül. Ha a csonton felhúzódik a csülökbőr, és hurkapálcával való megszúrásakor a hurkapálca könnyedén belemegy a sonkába, akkor már ne főzzük tovább. A levében hagyjuk kihűlni, nagy tálon zsugorfóliával becsomagolva. Így főzzük a kötözött sonkát, csülköt, és a füstölt tarját is. A főzőlevéből suhantott levest, árpakásás levest is készítenek, de egyben sok finom böjti étel alapja is.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: Laci bácsi konyhája
Képek: femina.hu, youtube.com