quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Hogyan kell igazán ízletes főtt sonkát készíteni?

2018. március 31.

 Mi adunk egy tippet: Laci bácsi így készítené!

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a magyaros ételek koronázatlan királya volt Benke László, “Laci bácsi”, aki sajnos már nem lehet közöttünk, 69 éves korában, tavaly ősszel elhunyt. Portálunk – így Húsvét közeledtével – a többszörös világbajnok mesterszakács és mestercukrász emléke előtt tisztelegve – felidézi Laci bácsi egyik remek, húsvéti sonka receptjét – íme!

Hogyan kell igazán ízletes főtt sonkát készíteni? 1

Amire szükség lehet az ünnepi asztalon:

1 db sonka, kötözött sonka
1 db csülök
5 db tojás
1 szál friss torma
paprika, paradicsom, piros retek, lila hagyma

És ahogyan elkészül az igazán ízletes sonka:

A húsvéti főznivaló sonkát egy napig kell hideg vízben áztatni, hogy ne legyen nagyon sós. Amikor eljön a nagyszombat, a sonkát hideg vízbe feltesszük főni. Ha felforr a víz, szép lassan főzzük, de kóstoljuk meg a levét, mert ha nagyon sós, le kell cserélni. Általában a sonka súlyával arányos ideig kell főzni: ahány kiló, annyi órát. A főzési idő függ attól is, hogy milyen korú volt a sertés, amiből a sonka készül. Ha a csonton felhúzódik a csülökbőr, és hurkapálcával való megszúrásakor a hurkapálca könnyedén belemegy a sonkába, akkor már ne főzzük tovább. A levében hagyjuk kihűlni, nagy tálon zsugorfóliával becsomagolva. Így főzzük a kötözött sonkát, csülköt, és a füstölt tarját is. A főzőlevéből suhantott levest, árpakásás levest is készítenek, de egyben sok finom böjti étel alapja is.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Laci bácsi konyhája

Képek: femina.hu, youtube.com