quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Világhírű londoni mustrán mutatkozott be a vásárhelyi borász

2018. március 26.

Értékteremtő és értékmegőrző, gyökerekhez és a hagyományokhoz visszatérő, természetközeli módon készíti borait a vásárhelyi pincével bíró, de Csongrád környékén szőlészkedő Balog Árpád.

Árpád kérdésünkre már nyáron a vásárhelyi borfeszten de most is elmondta, napjainkban egyre kevésbé van jelen az a gondolkodás – különösen a borászatban és különösen Csongrád környékén – melyet ő képvisel. Nulladik generációs borászként a legtermészetesebb módon készít bort. A szőlészet és a borászat területén is kerül mindent ami mesterséges, mindent ami művi.

9 és fél hektáron, családi vállalkozásban egy szomolyai borász, Kaló Imre tanácsadása mellett műveli szőlőit. Az Eger környéki borosgazda szintén ezt a hagyományt követi, és önzetlenül adja át tudását a vásárhelyi borásznak.

A szőlő termesztés során nem használnak felszívódó vegyszereket, műtrágyát, de gyomirtó szert sem. A permetezés során csak természetben is előforduló alapvegyületeket alkalmazza, mint a kén, réz, káliszappan és a keserűsó. A szőlő művelése is kézzel történik, csak a sorok közét művelik géppel, a szedést, kapálást kézi erővel oldják meg. Vásárhelyi, Zrínyi utcai parasztházukban régi, hatalmas pinceszobákban készülnek a természetközeli borok. Itt fahordókban, kádakban érik a nedű szintén mesterséges-anyag mentesen. A kiváló minőség  lehetővé teszi azt is, hogy még a kénezést is mellőzzék, összességében példaértékűvé téve a borászat eme módszerét.

Balog Árpád, Isabelle Legeron és a 6-os borsor

Magyarországon az ilyesféle borkezelés és termelés még kevés hírnévvel bír, de nemzetközi szinten jelentős mustrákat rendeznek. A legnagyobb ilyen a Raw Wine sorozat, melynek legnagyobb eseményét Londonban rendezték egy héttel ezelőtt. A rendezvényre egy bemutatkozó anyaggal, majd kérésre mintákkal készültek Balogék. A 180 résztvevő a világ minden tájékáról mutatta be borait. Ezekből tisztán kénmentes, vagy szinte kénmentes borokkal csak 60-an, közöttük Balogék vittek bort Londonba.

A rendezvény házigazdája, Isabelle Legeron – a borgasztronómia Jamie Oliver-e – elismeréssel szólt a vásárhelyi borászról, annak borairól, ennek is köszönheti a rangos seregszemlére való meghívást.

Árpád még elmesélte, rengetegen, főleg szomeliék, étterem és bártulajdonosok, séfek kóstolták meg kivitt boraikat és mindannyian elismeréssel véleményezték a 6 borból álló sort. Az erkölcsi diadal mellé lehet, hogy remek üzlet is társul, két amerikai kereskedő, ha írásban is meg tudnak egyezni, jelentős mennyiségű Balog bort megvásárol és forgalmazzák az USA-ban.