quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Promenad.hu archívum

Egyre kelendőbb a magyar hal

2017. december 11.


Vannak, akik keveslik az iskolában a halat, és vannak, akik szerint több halat kellene venni, azonban ehhez az kellene, hogy megfelelő áron kínálják a halat. Káldi Sándor halkereskedő, szakács szerint az éves forgalom 80 százaléka ebben az időszakban fogy el.

Szerinte a hal fogyasztása segít a depresszió ellen is, de ehhez szükséges, hogy mindig friss halat vegyen az ember. A friss hal ismérvei szerinte a következők: a piros kopoltyú, és főleg ne legyen opálos a a hal szeme, ugyanis az már azt jelenti, hogy már jó ideje kint van a pulton.

Lévai Ferenc halászmester, a Haltermelők Országos Szövetségének elnöke, a műsor egyik vendége a karácsonyi hallal kapcsolatban ismertette: régebben a karácsony is böjti időszak volt, így a halat lehetett fogyasztani akkor is, ez pedig megmaradt az évszázadok alatt is.

Természetesen Európában is sokan esznek halat, például a magyar pontynak újra keletje van a világban, Németországban például újra megszerették a halfajtát, így a magyar pontyexport 80 százaléka ebben az időszakban hagyja el az országot.

Azzal kapcsolatban, hogy januártól áfacsökkenés lesz az ágazatban, úgy fogalmazott: nőni fog a kifehéredés, és a haszonkulcs is nagyobb lesz, valamint a mostani áraknál akár 10-12 százalékkal lesz olcsóbb a hal ára, valamint a horgászat, mint sport is az áfa-visszatérítés hatálya alá kerül.

Antal Emese dietetikus elmondta: a hal víz- és nyomelemtartalma nagyon magas, sok folsavat tartalmaz, a zsírosabb halakban sok az A- és D-, valamint B-vitamin, kalcium és vas található meg bennük, a tengeri halakban és a busában pedig omega-3 zsírsav.

Szülőktől is függ az, hogy a gyerek megszereti-e halat, vagy sem, hiszen sokféleképp lehet feldolgozni, de azt ajánlja a táplálkozástudományi szakember, hogy a bundásan sütött hal helyett vajban párolt hallal szoktassuk hozzá a gyereket. Hozzátette: a szálkától se féljünk.

Azzal kapcsolatban, hogy a főleg ragadozó halakban felhalmozódó higany mennyire jelent veszélyt, úgy fogalmazott: heti egy-három alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk ilyen halakat, ugyanis a nehézfém mértéke ilyen mértékű fogyasztásnál is elenyésző.

Forrás: hirado.hu

Címkék: