quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Promenad.hu archívum

Ismét összegyűltek a régió juhtenyésztői

2017. december 01.


A Hódmezővásárhelyi Gazdasági egyesület 9 éve, azaz 2008-ban alapította meg a Juhtenyésztő Szakosztályát. Az ágazat, aminek tagjait Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyei juhászok alkotják, azóta rengeteg eredményt és díjat tudhat magáénak. Több fajta versenyen is kiemelkedő eredményeket értek el, valamint ők mutathatták be a magyar pásztorok életét 2011-ben Brüsszelben a Magyar Hungarikum fesztiválon is.

Perényi János a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke elmondta, hogy András nap környékén minden évben összegyűlnek a régió juhtenyésztői.

“Ezeken, a már hagyományosnak számító találkozókon a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg a hazai juhtenyésztésről. A szakmai rész után a megjelentek együtt fogyasztják majd el a 70. születésnapját ünneplő Korhecz Béla tagtársunk által főzött bográcsos birkapaprikást, melyhez a vágójuhot is ő biztosítja.” – mondta el az ügyvezető elnök.

Dani János, a Juhtenyésztő Szakosztály vezetője kifejtette, hogy ilyenkor a pásztorok beterelik a bárányokat és emiatt télen 70%-al több lesz a fizikai terhelés is.

“Rengeteg munkával járnak ezek a hetek, majd év eleje környékén eljön az ellés időszaka is. Ilyenkor oda kell figyelni a bárányokra, a fejős juhászatokban, pedig ilyenkor legalább naponta egyszer meg kell fejni a juhokat, mert a tejük hozzáapad a bárányok igényéhez. Télen ez a szakma egész embert igényelt és reggeltől estig tart. Ez egy régi hagyomány a juhászoknál, hogy ilyenkor együtt ünnepelnek.” – mondta Dani János.

Négy meghívott előadó ismertetőjét hallgathatták végig a résztvevő tenyésztők. Prof. Dr. Mucsi Imre a juh és kecsketej biológiai hatásáról, dr. Borka Attila, Járási Főállatorvos az aktuális járványügyi helyzetről, Barna Miklós a Magyar Juhtenyésztő Szövetség Régióvezetője és Ferge Sándor Területi Juh-és Kecsketenyésztési Instruktor a juhtenyésztés aktuális kérdéseiről tartottak előadást.

Barna Miklós a juhtenyésztés jelenlegi helyzetéről elmondta, hogy az elmúlt években országos szinten fokozatosan emelkedett a juhoknak és a juhtartóknak is a száma. Hozzátette: egyre nehezebb a szakma, ugyanis egyre nehezebb olyan munkaerőt találni, aki hajlandó foglalkozni a juhokkal.

“Ezzel kapcsolatban folyamatosan fejlesztenek azok, akik megtehetik. Egyre több legelőkertet alakítanak ki, ami jóval egyszerűbbé teszi a tenyésztők feladatait. Természetesen nagyon jó pályázati lehetőségek állnak a juhtartók rendelkezésére, de én sokkal fontosabbnak tartom, hogy minél nagyobb szakmai ismeretekkel rendelkezzenek a gazdák a juhtartással kapcsolatban.” – fejtette ki Barna Miklós.

A találkozó szakmai része után a juhtenyésztők elfogyasztották a birkapörköltet, majd a vacsora után kezdetét vette a közös mulatozás, amihez Tószegi Ferenc és Varga Ferenc szolgáltatták a muzsikát.

n.j.