Lecsapolták a tömörkényi tavakat: kezdődik az ünnepi halszezon

Elkezdődött a karácsonyi lehalászás Tömörkénynél – derült ki az MTI egy mai képriportjából. A kifogott állatokat a lecsapolt halastavakból teleltetni viszik. Innen kerülnek majd a boltok karácsonyi polcaira.

Halászok húzzák a hálót a karácsony elõtti lehalászáskor a lecsapolt tömörkényi halastavon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
A KSH adatai szerint a magyarok évente átlagosan 5-6 kilogramm halat esznek, és ezzel sereghajtók vagyunk az Európai Unióban. A hazai halfogyasztás jelentős része ráadásul egyetlen hónapra, nevezetesen decemberre koncentrálódik. A magyar vizekben úszó pontyok, harcsák, csukák és keszegek többsége karácsony környékén kerül az asztalokra.

Speciális markológép emeli ki a halakat a külső halágyból a karácsony előtti lehalászáskor a tömörkényi halastavaknál (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője a Népszava megkeresésére nemrég elmondta, a hal áfájának tervezett csökkentése javíthat a mutatókon, ráadásul megtisztíthatja az ágazatot. Szavai szerint 5 százalékos adóteher mellett a feketegazdaság elveszítené a versenyelőnyét a legálisan működő vállalkozásokkal szemben.

C50-es mozdony halad a halszállító kocsival a karácsony előtti lehalászáskor a tömörkényi halastavak között. A kisvonattal a telelőbe viszik a halakat, ahol fajtánként külön tavakba rakják az állatokat.
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Szerinte a csökkentett adókulcs az importot is visszaszoríthatja.
A szakember egyébként úgy számol, a 22 százalékos áfacsökkentés révén átlagosan 10-17 százalékkal menne lejjebb a haltermékek fogyasztói ára.