quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

A bor és a költészet örök szerelme

2017. november 09.


A költők mindig is szerették és ihletadójuknak tekintették a jó bort. Rengeteg irodalomtörténetileg meghatározó erejű mű született a szőlőből készült nedűhöz kapcsolódva: elűzte bújukat, meghozta jókedvüket, segített a merengésben és a volt szerelmek feldolgozásában, de legnagyobb borköltőinknek általában hű társa volt és örök szerelme, mint Csokonainak a híres Csikóbőrös kulacsa.

Három blokkban hallhattak írásokat, költeményeket a vendégek tőlem, Csáki Zsolttól, valamint Ditrói Zoltántól. Az előadás eleje a klasszikus magyar költők borverseiről szól, amit a hódmezővásárhelyi népdalok és versek követtek. Végül a XX. század és napjaink irodalmából fogunk szemezgetni. A lényeg, hogy a központi téma a bor legyen. – mondta Benkő László, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnöke.

Az előadás után  Balog Árpád csongrádi-hódmezővásárhelyi kézműves borai kóstolásával folytatódott az este. Mivel az irodalom meghozta a kedvet a nedűhöz, mindenki széles mosollyal az arcán kortyolt bele az aranysárga, héjon érlelt kövidinkába, amit a rozé kóstolása követett.

Az este közös nótázással zárul, amihez harmonikán közreműködött Tószegi Ferenc.

n.j.