Akiket 4-kor keltenek a birkák – Galéria!

Daniék már nemzedékek óta foglalkoznak birkával. Aki Makó-Rákos után lehajt a bogárzói templom felé, az azonnal figyelmes lesz egy szépen rendben tartott gazdaságra. Dani János György és családja mind a mai napig az őseik mesterségét űzik, vagyis juhászkodnak. Szombaton mindenkit szeretettel vártak, hogy egy kicsit megtapasztalja, milyen is a juhász élet, mi az a körmölés, hogyan kell fejni, illetve hány íze is lehet a gomolyának? Erről a napokban HÍR védjegyet kapott Dani János György itt beszél:
##audio:4977##
– A dédszüleim laktak tanyán, s mire én megszülettem, már rég eladták az egészet, így csak öreg fekete-fehér képeken láttam, milyen is volt – árulta el Martonosi Gábor. Az orosházi férfi ezért volt kíváncsi arra, manapság hogyan is néz ki egy családi gazdaság. – A párommal és két lányunkkal jöttünk el Bogárzóba, a templomi búcsúban már többször voltunk, s ott megkóstoltuk már Dani juhász sajtjait, így ismerjük és szeretjük ezt az ízvilágot – tette hozzá a családfő. Most azt is megtudhatták, hogyan is lesz a juhtejből gomolya, amit a tanya háziasszonya, Kurunczi Zsuzsa itt részletesen el is mesél:
##audio:4979##
Az udvaron lévő kemencében sült a pogácsa, ami mi más is lehetett volna Daniéknál, mint juhtúrós. Két hatalmas bográcsban pedig rotyogott a birkapörkölt. A hodályban is keményen dolgoztak a család tagjai, illetve a segítőik, így a vendégek megnézhették, hogyan is kell körmölni a birkát, illetve hogyan zajlik a fejés. Ezt négy évtizeden át kézzel végezték, de mostanra már gépesítették.
Daniéknál nem csupán a szülők, hanem a gyerekek is szívesen dolgoznak a gazdaságban. Igaz, a többségük máshol van munkája, de amint az idejük engedi, sietnek haza. Így van ezzel Dani Sára is. A 22 esztendős lány Szegeden cukrász, ezért szombaton nagyrészt ráhárult a juhtej alapú édességek elkészítése. Nem csupán erről, hanem arról is beszélgettünk Dani Sárával, hogy fiatalként miért szereti a tanyai életet, íme:
##audio:4978##
Munkatársunktól. K.