quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 23. szerda
  -  Lenke
Promenad.hu archívum

Negyven évig kézzel fejte juhait Dani juhász

2017. október 09.


Dani János, ahogy besétált a Rádió 7 szerkesztőségébe valamivel 10 óra előtt, mintha egy népmesékkel teli könyv oldaláról lépett volna le, hogy megidézze nekünk a régi korok minden szegmensét. Így az ízét is, hiszen a nemrégiben HÍR Védjegy díjat elnyert bogárzói juhgomolyából is hozott kóstolót. Két dobozt kapott szerkesztőségünk, de mire 10 órakor odáig jutottunk, hogy beüljünk a stúdióba, az egyik már majdnem teljesen üres volt. Erről és a családi hagyományokról így beszélt a juhász:

##audio:4904##

Szeptember 22-én Budapesten vehette át a juhász és párja, Kurunczi Zsuzsa a díjat. Öt éven keresztül használhatják termékeiken a HÍR Védjegy emblémát, amely garancia a minőségre, arra, hogy hagyományos és ellenőrzött módon készülnek a sajtok.

Benkő Zsolt

Benkő Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület javasolta Daniéknak, hogy próbálkozzanak meg a pályázaton való elindulással. Ennek a legnehezebb része az, hogy dokumentumokkal igazolni is kell azt, hogy az adott termék családi örökség, több évtizedes múltra tekint vissza.

Dani János

A sajtok elkészítésében részt vesz az egész család. Dani juhász feji meg a juhokat. Negyven évig ezt a nagyon komoly fizikai munkát kézzel végezte. Három évvel ezelőtt állt rá a gépi fejésre, mert a hatalmas kezei már kezdtek fájni. Magát a sajtot lánya és párja, Zsuzsa készítik, illetve viszik fesztiválokra, piacokra. Zsuzsa elmesélte a műsorban, hogyan készül a díjnyertes juhgomolya:

##audio:4903##

Kurunczi Zsuzsa

Ma már nem sokan művelik a fejős juhász szakmát. Dani János elmesélte, hogy édesapja az 1960-as éveket megelőzően még 37 társával együtt művelte ezt a mesterséget. Ő maga, amikor elkezdte, akkor már csak heten voltak. Ma már a térségben egyedül van fejős juhászként, legközelebbi szakmatársa Solt közelében található. Hogy lesz-e, aki tovább viszi az örökségét? Négy fia közül ketten a mezőgazdaságban dolgozik. János legidősebb fiúként már jelentős állománnyal rendelkezik, míg Gyuri a családi gazdaságban dolgozik, így van kinek megmutatni az ősi praktikákat.

ÉR.