Negyven évig kézzel fejte juhait Dani juhász

Dani János, ahogy besétált a Rádió 7 szerkesztőségébe valamivel 10 óra előtt, mintha egy népmesékkel teli könyv oldaláról lépett volna le, hogy megidézze nekünk a régi korok minden szegmensét. Így az ízét is, hiszen a nemrégiben HÍR Védjegy díjat elnyert bogárzói juhgomolyából is hozott kóstolót. Két dobozt kapott szerkesztőségünk, de mire 10 órakor odáig jutottunk, hogy beüljünk a stúdióba, az egyik már majdnem teljesen üres volt. Erről és a családi hagyományokról így beszélt a juhász:
##audio:4904##
Szeptember 22-én Budapesten vehette át a juhász és párja, Kurunczi Zsuzsa a díjat. Öt éven keresztül használhatják termékeiken a HÍR Védjegy emblémát, amely garancia a minőségre, arra, hogy hagyományos és ellenőrzött módon készülnek a sajtok.
Benkő Zsolt
Benkő Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület javasolta Daniéknak, hogy próbálkozzanak meg a pályázaton való elindulással. Ennek a legnehezebb része az, hogy dokumentumokkal igazolni is kell azt, hogy az adott termék családi örökség, több évtizedes múltra tekint vissza.
Dani János
A sajtok elkészítésében részt vesz az egész család. Dani juhász feji meg a juhokat. Negyven évig ezt a nagyon komoly fizikai munkát kézzel végezte. Három évvel ezelőtt állt rá a gépi fejésre, mert a hatalmas kezei már kezdtek fájni. Magát a sajtot lánya és párja, Zsuzsa készítik, illetve viszik fesztiválokra, piacokra. Zsuzsa elmesélte a műsorban, hogyan készül a díjnyertes juhgomolya:
##audio:4903##
Kurunczi Zsuzsa
Ma már nem sokan művelik a fejős juhász szakmát. Dani János elmesélte, hogy édesapja az 1960-as éveket megelőzően még 37 társával együtt művelte ezt a mesterséget. Ő maga, amikor elkezdte, akkor már csak heten voltak. Ma már a térségben egyedül van fejős juhászként, legközelebbi szakmatársa Solt közelében található. Hogy lesz-e, aki tovább viszi az örökségét? Négy fia közül ketten a mezőgazdaságban dolgozik. János legidősebb fiúként már jelentős állománnyal rendelkezik, míg Gyuri a családi gazdaságban dolgozik, így van kinek megmutatni az ősi praktikákat.
ÉR.