quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Brüsszeli hírek

2017. október 02.


Nagy István miniszter-helyettes Brüsszelben

A miniszter-helyettes Brüsszelben,a német agrártárca képviselőjével együtt mutatta be a GMO-mentes fehérjeforrást biztosító programot. Erdős Norbert Brüsszelben kiemelte, hogy új, átfogó fehérjepolitikára lenne szüksége a mezőgazdaságban, hogy az import szója függőséget csökkentsük Európában és így hazánkban is. A német-magyar kezdeményezést ma már 14 uniós tagállam támogatja.

A pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható európai mezőgazdaságban, az élelmiszerellátás biztonságában, az éghajlatváltozás negatív hatásainak az enyhítésében, valamint a rostokban és tápanyagokban gazdag, egészségesebb táplálkozás elérésében. Ezért ismertetni kell az európai fogyasztókkal, hogy a fenntartható mezőgazdasági termelés többek között olyan hatékony technológiák ötvözését jelenti, amelyek megőrzik a talaj termőképes állapotát, nem szennyezik a felszín alatti vizeket, figyelemmel vannak a biológiai sokféleségre, és megóvják az európai mezőgazdasággazdag genetikai erőforrás-állományát.

Nagy István örömmel jelentette ki, hogy Magyarország a GMO-mentes fehérje önrendelkezést célzó kezdeményezések és programok élére állt az Európai Unióban.Előadásában a miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogyhazánk agrárpolitikájában stratégiai jelentőséggel bír a fehérjetakarmány-előállítás ösztönzése, valamint a GMO-mentes fehérjeforrás biztosítását célzó eszközrendszer megteremtése az állattenyésztési ágazatok számára.

Nagy István kiemelte, hogy a magyar kormányzatcredója, hogy a versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövője a GMO-mentes termelésben van. Ma sajnos Európa mezőgazdasága, ezen belül is elsősorban az állattenyésztés, nagymértékben függ a Brazíliából és Argentínából behozott, több mint 85 %-ban genetikailag módosított szójától, amely számos megoldandó kérdést vet fel az európai kormányok és az állampolgárok számára. Nem véletlen, hogy az Európai Szója Nyilatkozatot aláíró országok támogatásukról biztosítják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését, a garantáltan GMO-mentes takarmányok saját földünkön történő előállítását. „Meggyőződésem, hogy európai szinten összehangolt munkával igenis megvalósíthatók célkitűzéseink, együttes fellépésünkből jelentős társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök is származnak az európai polgárok számára – hangsúlyozta a miniszter-helyettes.

A GMO-mentes élelmiszer-előállítás megalapozására 2013-ban Magyarország fehérjeprogramot indított, ebben a hüvelyes növények nagyon fontos szerepet töltenek be.A meghallgatást követő vitában Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy nem csak a magyar kormány, de az Európai Parlament szerint is az EU-nak új, átfogó fehérjepolitikára lenne szüksége a mezőgazdaságban és az élelmiszer-előállítás terén. Ezen politikának fel kell váltania az élelmiszerek és az állati takarmányok import szójababtól való függését. Továbbá megoldást kellene a ma még hulladéknak elpazarolt állati eredetű fehérje takarmányozásba történő visszavezetésére.

Nagy István és Erdős Norbert egyetértettek abban, hogy a brüsszeli látogatás legfontosabb hozadéka volt, hogy a parlamenti képviselők által még szélesebb körben tudatosítani tudták az európai fehérjenövény termesztés megerősítésének fontosságát.

Magyar-német közös kezdeményezés eredményeként 2017. július 18-én Brüsszelben Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere hivatalosan ellátta kézjegyével az Európai Szója Nyilatkozatot.

A nyilatkozat szerint a pillangós növények létfontosságúak a világ mezőgazdasága számára, ugyanakkor termesztésük Európában a szántóterület mindössze 3-4 százalékán történik. E növények jellegzetességeinek köszönhetően európai termesztésük növelése hozzájárul a növénykultúrák sokféleségéhez.

A 2012-ben indult Duna Szója Szövetség jóvoltából a Duna-régióban az elmúlt négy évben a GMO-mentes szója termesztése 700 ezer hektárra nőtt. Most tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy további növekedést érjünk el e téren. A nyilatkozat aláírása komoly lépést jelent a GMO-mentes, fenntartható európai mezőgazdasági termesztés megteremtése felé.

Három középe-európai agrárminiszter tárgyalt Brüsszelben

A közelmúltban, az EP Mezőgazdasági Szakbizottsága neves vendéget, három közép-európai agrárminisztert fogadott. Gabriela Matečná szlovák, Marián Jurečka cseh és DejanŽidan szlovén miniszterek a kiskereskedelmi láncokba beszállító gazdák rovására elkövetett visszaélésekre hívták fel a figyelmet.
Az ülésen Erdős Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár, így ugyanazon márkanév alatt nem szabadna rosszabb minőségű terméket forgalomba hozni Kelet-Európában, mint Nyugat-Európában. Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a szakbizottság tagja arról érdeklődött, hogy a miniszterek a saját országukban találkoztak-e ezzel a problémával?
A válaszukban egybehangzóan kifejtették, az általuk lefolytatott vizsgálatok során is eltérések mutatkoztak ugyanazon termékek nyugat-európai és kelet-közép-európai verziói között – ismertette összefoglalóan a tagállamok megállapításait a képviselő.
A bevizsgált élelmiszerek közel felénél megállapították, hogy az országaikban értékesítésre szánt termékeket is feltehetőleg rosszabb minőségű, olcsóbb alapanyagokból állítják elő. Hangsúlyozták, nem arról van tehát szó, hogy az előállításkor a különböző országok eltérő fogyasztói ízlésének próbálnának megfelelni a gyártók.

Forrás: Erdős Norbert EP képviselő, Brüsszel és Szilágyi Bay Péter