quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 04. szerda
  -  Bulcsú
Promenad.hu archívum

Sor állt a paradicsomos káposztáért – Galéria

2017. szeptember 16.


– Nagyon jó ötletnek bizonyult az, hogy két esztendeje azt a döntést hozta a testület: egy napot a tradicionális apátfalvi ételek bemutatásának kell szánni, hiszen egyre népszerűbb ez a programunk – nyilatkozta szombaton Szekeres Ferenc polgármester. A rendezvényhez csatlakozott a cigány nemzetiségi önkormányzat is, a szervezet sikeresen pályázott, ennek köszönhetően hagyományos roma ételek is színesítették a kínálatot. A roma mellett a román nemzetiségi önkormányzat is csatasorba, pontosabban kemence mellé állt. – Érdemes megjegyezni, hogy a közmunkaprogram keretében nevelt állatok húsából készültek ezek a finomságok – tette hozzá Szekeres Ferenc.

A roma önkormányzat üstjénél Károlyi János szorgoskodott. A 70 esztendős férfi hatalmas fakanállal kevergette a paradicsomos káposztát. Ez az étek a romák egyik kedvence, János bácsi is nagyon szereti. Arra a kérdésre, miszerint mi a leginkább a fogához való, ezt válaszolta: Én olyan vagyok, mint egy konténer, minden mehet bele! De térjünk vissza a paradicsimos káposztához, mely Károlyi Jánosnál így születik:

##audio:4719##

Nem a házigazda, Szekeres Ferenc volt az egyetlen polgármester szombaton a bográcsok közelében. A szomszédos Magyarcsanádról átjött Farkas János. – Bevallom, a finom pátfalvi csöröge miatt döntöttem így, de a kenyérlángost is meg szeretném kóstolni – árulta el a csanádi községvezető. Farkas János arról is beszélt, miért fontosak ezek a fesztiválok, íme:

##audio:4721##

Azt is megtudtuk, hogy a pörkölt és a szárma mellé a pátfalviak nem kenyeret, hanem kőttest esznek. Ez a tésztaféle onnan kapta a nevét, hogy köt, vagyis szépen megkel, szinte kiemelkedik a tepsiből. Fekete Ilona idős helyi asszonytól tanulta meg az elkészítését, melyet kérésünkre nekünk is tovább adott:

##audio:4720##

A Honfoglalás ízeit is visszahozták Apátfalvára. A ta-keng egy hun áldozati étel, melynek a receptjét egykoron Hszi Chien kínai krónikás jegyzett fel, s így maradt fenn az utókor számára. A Bökény népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület vezetőjének, Szalamia Jánosnak a jóvoltából sikerült megszereznünk. Ta-keng, vagyis áldós birka levéből: Végy fiatal lábas állatot, vágd le. Húsából kanyaríts annyit, hogy a leves sűrejének felét ez adja. Vágd apróra, majd kedved szerint tisztítsd faggyújától. Ha jó tüzed férjed meggyújtotta, tedd fel apróra vágott vereshagymád kevés zsírral. Utána jöhet a hús. Mikor összeért, meglevesedett, vedd a kezed ügyébe zöld és száraz fűszernövényeidet. Az étekkel jót művel a borsikafű, tárkony, szurokfű és a gyömbér, fokhagyma. Módjával tehetsz bele rózsaszirmot, körömvirágját. Ezt tedd hozzá egy óra múltján. Jó erdei gomba erőst kell bele, kalapjával, szárával. A főzés második felébe kerüljön bele jól elaprítva. Mikor a főzésbe elől vagy, húsod lágyul, teheted bele a répát, salátát, csicsókát szeletjében. Dolgod, hogy jól végezd, kóstold a fűszerektől fogva. Mielőtt késznek föl a benne a lévő, előtte fél órával kölessel sűrítsd. Az legalább három rész vizet vesz fel. Forrón kóstold! Egészségükre!

Munkatársunktól. K.