quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

A 42 étel után 16 pálinka dukált – Galéria!

2017. szeptember 16.


A Lelei Napokon a szombat már régóta a gasztronómiáról szól. – Eleinte térségi gazdatalálkozót szerveztek ilyenkor a községben, amin a gazdálkodók megmutathatták, hogyan is készítik a bográcsos pörkölteket, idővel aztán egyre több csapat nevezett, civil szervezetek, családok és a baráti társaságok, most pedig már 42 étel sorakozik a fesztiválon – nyilatkozta a maroslelei polgármester. Martonosi György ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:4724##

Szabó Imre nem csupán szeret, hanem tud is főzni. Legalábbis tavaly így döntöttek az ítészek, mivel Imre bácsi marhapörköltjét találták a legjobbnak. Érdekesség, hogy Szabó Imre Szabó Imrétől leste el a konyhai fortélyokat. Ez nem azt jelenti, hogy autodidakta módon tanult, hanem pont így hívták a hódmezővásárhelyi Fekete Sas mesterszakácsát, ahogy őt, így a névrokon okította. A maroslelei Szabó Imre szombaton is ringbe szállt, de milyen pörkölttel, azt itt részletezi:

##audio:4722##

Négyen bírálták el a negyvenkét ételt. Nem volt könnyű dolga Holubán Csillának, a Szegedi Járási Hivatal vezetőjének, Biernacki Karolnak, Lengyelország tiszteletbeli konzuljának, Juhász Sándornak, a Délút Kft. tulajdonosának és Póda Jenő volt honvédelmi államtitkárnak. Ennyi rengeteg zsíros falatot nem könnyű megemészteni. Ezen segített Póda Jenő, aki 16 féle saját készítésű pálinkát hozott. A politikussal még a pálinkaforradalomról is beszélgettünk, íme:

##audio:4723##

Az természetes, hogy egy gasztronómiai fesztiválhoz passzol a pálinka. De hogyan jön vele össze a gombfoci? Erre a választ a 31 éves Maczelka Árpádtól tudjuk meg, aki maroslelei születésésű, de a budapesti Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosa:

##audio:4725##

Munkatársunktól. K.