Hagymanapot tartanak Ópusztaszeren

Hagymanapot tartanak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – tájékoztatta a dél-alföldi skanzenben vezetése az MTI-t.
Mint írják, a régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak: a levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, sőt, voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. (Mindemellett a hagymapucolás, és a hagymakereskedelem is sokaknak biztosított megélhetést.)
A makói hagymát kedveltté tette, hogy erős tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható. Az 1888-as brüsszeli világkiállításon a különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett – olvasható a szövegben.
A szeptember 16-i tematikus rendezvényen az egykori hagymások mindennapjaival ismerkedhetnek meg az emlékpark látogatói, egyúttal megtudhatják, hogyan készül a hagyományos hagymaleves.
Ezen felül lesz kemencés kenyérsütés, bútorfestés és fafaragás is a programban, a Nomád Parkban pedig a nemezelést, a rokkázást és a kézi orsózást próbálhatják ki a vállalkozó kedvű vendégek.
Kora délutánra egy honfoglalás kori lovasbemutatóval és egy lilahagymás zsíros kenyeres uzsonnával készülnek a szervezők.