Bébiételek nyomában

Dr. Lantos Ferenc már a műsor elején kiemelte, ahhoz hogy egészségesen tudjunk táplálkozni, magának a tápláléknak is egészségesnek kell lennie. A növénytermesztés során nagy jelentősége van a növényvédelemnek. Ez lehet kémiai, vagy biológiai. A kémiai növényvédő szerek egy része bennemarad a zöldségben, ugyanakkor megnyugtató lehet, hogy a NÉBIH, mint hivatalos szerv mindig ellenőrzi, akár kispiac, akár szupermarket termékéről van szó, a kémiai szerek maradványainak koncentrátumát. Ennek mindig egy meghatározott tartományon belül kell lennie ahhoz, hogy ne legyen toxikus. A zöldségek sokféle esszenciális vitamint tartalmaznak, illetve könnyen emészthető rostokat, szénhidrátokat, így ideális tápláléka az egészségesen táplálkozni akaró, ma már sokkal kevesebb fizikai tevékenységet végző 21. századi embernek. A zöldségek fontos részei a csecsemők étrendjét képező táplálékoknak is, amelyeket adhatunk nekik saját kezűleg elkészített zöldségpürékként, vagy a boltban kapható bébiételeket is segítségül hívhatjuk, hogy gyermekünk kiegyensúlyozott fejlődését biztosítsuk. De vajon melyik az egészségesebb?
Dr. Lantos Ferenc
A Mezőgazdasági Kar a NÉBIH-hel nem régiben közös kutatást folytatott, amelyben elsősorban olyan zöldségek nitrát szintjét vizsgálták, amely, noha a zöldségek számára esszenciális, egyes fajtákban azonban olyan koncentrációban marad jelen, amely a csecsemők számára akár életveszélyes is lehet. „A házi készítésű pürék frissességüknél fogva igen előnyösek, ugyanakkor oda kell figyelni bizonyos zöldségekre, amelyeknek igen magas a nitrát tartalmuk. Ilyen például a cékla, amely a kék csecsemő halál problémáját is okozza, a 8 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél ugyanis a diaforáz enzim, ami meggátolja, hogy a nitrát nitritté redukálódjon, még hiányzik” – mondta dr. Lantos Ferenc, majd hangsúlyozta, ha egy szoptatós kismama sok céklát fogyaszt, az semmilyen veszéllyel nem jár a babára nézve. Ezzel szemben a bébiételeket folyamatosan és szigorúan ellenőrzik, nem tartalmaznak a megengedett határérték feletti nitrátot, illetve ugyanolyan egészségesek lehetnek, mint a saját kézzel készített pürék. Amennyiben mégis saját kezűleg szeretnénk babánk bébiételét összeállítani, bátran használjuk a batátát, vagy más néven édesburgonyát a hozzátáplálásnál. Ez a zöldség, amelynek egyébként semmi köze a burgonyához, rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, szénhidrát és cukortartalma tökéletesen megfelelő a kicsiknek.
Dr. Lantos Ferenccel együtt kutat Fári Fanni és Kristó Edit, mezőgazdasági mérnöki szakos hallgató. Fanni, közös munkájukkal kapcsolatban elmondta, az Új Nemzeti Kiválósági Ösztöndíj elnyerésével nyílt lehetősége a kutatásba történő bekapcsolódásra. A karotin anyagokat vizsgálta, amelyek szintén esszenciális anyagnak számítanak a csecsemők fejlődésében és az egészséges táplálkozásban is.
Kristó Edit a paradicsomokkal kapcsolatban végzi kutatásait, eredményekkel ugyan még nem szolgált, a téma azonban, amelyben vizsgálódik, igen érdekes. Az őszi-téli, illetve a tavaszi-nyári termelésű paradicsom különbségeit vizsgálja, beltartalom és karotin szempontjából. Eredményei minden bizonnyal segítenek eldönteni majd azt a régóta húzódó kérdést, hogy ugyanolyan vitamindús e egy februárban elfogyasztott paradicsom, mint egy augusztusban termesztett?
Barna Péter
A Napraforgó magazin második felében Barna Péter, a Mezőgazdasági Kar Tanulmányi és Továbbképzési Osztályának vezetője a pótfelvételivel kapcsolatban osztott meg hasznos információkat a hallgatókkal, illetve megtudhattuk, az intézmény milyen képzéseket kínál idén szeptembertől.
Barna Péter elmondta, idén két alapképzési szakra (mezőgazdasági mérnök, vadgazda mérnök) és két felsőoktatási szakképzési (mezőgazdasági és ménesgazda) szakra jelentkezhettek a felvételizők. Ezek a képzések voltak eddig is a karon, de egy jogszabályi módosítás következtében új tantervek készültek ezekre a képzésekre, így szeptembertől némileg új köntösben indulnak.
A felvételivel kapcsolatban elhangzott, július 12-ig még lehet hiányzó dokumentumokat feltölteni a jelentkezőknek, és sorrendet is lehet módosítani. A pótfelvételi augusztus elején indul és 10.-e körül fog zárulni előreláthatólag. Ekkor már csak azok adhatnak be jelentkezést, akik nem jelentkeztek vagy nem vették fel sehová. Barna Péter kiemelte, egy képzésre adható csak be a pótfelvételi, és csakis költségtérítés finanszírozású képzésre lehet jelentkezni. Minden aktuális információ a Felvi.hu honlapon fog megjelenni, illetve a kar saját honlapján is tájékoztatják az érdeklődőket.
A Mezőgazdasági Kar az alapképzéseken és a felsőoktatási szakképzéseken kívül szakirányú továbbképzéseket is indít, ezekre a már diplomával rendelkezők pályázhatnak, és nem a felvi.hu oldalon keresztül, hanem az intézmény által biztosított jelentkezési lapon tehetik ezt meg. „Ezek a képzések 2, 3 vagy 4 félévesek, ilyen például az agrárlogisztika, a gyógy-és fűszernövény termesztő és feldolgozó, vagy a vadgazdálkodási szakmérnök szak. A mezőgazdasági értékbecslő szakmérnök szakunk pedig igen keresett, jelenleg átalakítás alatt ál a struktúrája, de vélhetőleg a tavaszi félévben már el tudjuk indítani. Nem minden félévben indítjuk el minden szakirányú továbbképzésünket. A honlapon folyamatosan lehet ezekről tájékozódni.”
A Mezőgazdasági Kar OKJ-s képzéseket is indít, jelenleg aranykalászos gazdaképzésre, vagy méhész „szakra” jelentkezhetünk, mindkettő esetében önköltséges finanszírozással kell számolni. Egyéb felnőttképzés is elérhető a kar képzési repertoárjában: vadász vizsgára felkészítő tanfolyamon, és juhászati felnőttképzésen vehetnek részt az e terület iránt érdeklődők.
Ács Helga