quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Mostantól a szakácsoké a főszerep

2017. június 01.


A Vadásztanya étterem épülete mindig is meghatározó szerepet töltött be a település életében. A ’60-as évek elején a Kistelek és vidéke ÁFÉSZ építette egy magánszeméllyel, majd az ÁFÉSZ tulajdonába került. Innentől kezdve vendéglőként funkcionált. A rendszerváltás után magántulajdonba került, és az eredeti, Vadásztanya elnevezés Kamion Csárdára változott. Akkoriban az 5-ös főúton nagy volt a forgalom, és sok kamionos tért be a csárdába. Innen eredt a vendéglátó egység neve. Az évek során a Napraforgó nevet is viselte, és főleg a tranzit forgalom hozta a legnagyobb bevételt a tulajdonosoknak.

Az M5-ös autópálya 2005-ös megépülése után visszaesett a forgalom, és a tulajdonosok keresték a vendéglő szerepét. 2009-ben az épület eladóvá vált, amit a képviselő testület döntése alapján az önkormányzat megvásárolt. 2010-ben már az intézmény működtetését is magára vállalta az önkormányzat, és jött a nagy kérdés, hogy hogyan tovább?

Az nem volt kérdés, hogy ezt a vendéglőt működtetni kell, de jó lenne felújítani. Mindig nagyon sok vendég jött be, annak ellenére, hogy az épület elhasználódott állapotban volt. Akkoriban a felújítási költségekre az önkormányzatnak mozgástere nem volt. Eljutottunk 2016 júniusi időpontig, amikor a belügyminisztérium által kiírt „Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása” pályázatra tudtunk pályázni. Beadtuk a papírokat, elindultak a lobbizások, egyeztetések. Majd jött a 2016-os Balástyai Zöldség- és Virágfesztivál, ahol Farkas Sándor országgyűlési képviselő bejelentette, hogy 36,8 millió forintnyi belügyminisztériumi forráshoz sikerült hozzájutni.” – mondta el Ujvári László, Balástya község polgármestere.

Ujvári László

Az állami támogatást a konyha felújítására kapta a település. Közbeszerzési eljárással a kivitelezőket kiválasztották, és januárban bezárt az étterem, majd megkezdődtek a felújítási munkálatok. A tervek alapján eredetileg a régi étterem részt akarták felújítani, de rájöttek, hogy szükség van nagyobb befogadóképességű teremre. A vendéglő a’la carte része eredetileg 80 fő befogadására volt képes, ám a felújítás után 120 ember fogyaszthat egyszerre az épületben.

A Vadásztanya a közétkeztetésbe is beszáll, és az óvodások és iskolások részére is ebben a konyhában fognak főzni. A készételt aztán, a szabályok betartása mellett kiszállítják az intézményekbe. Mostantól arra is van lehetőség, hogy dietetikus ételeket főzzenek, így nem kell 70-80 kilométerről hozatni azokat.

A konyha felújításán túl, az épület kapott egy új szárnyat is, amiben a raktárak, öltözők kaptak helyet. Ennek a megépítése önköltségből történt. Az étterem rész újjá varázsolása is az önkormányzat saját költségvetéséből valósult meg, csak úgy, mint a vendéglő előtti parkoló, valamint a parkosítás. Az egész beruházás összköltsége bruttó 126 millió forint volt, amiből a település 36,8 millió forintot kapott a magyar állam.

A megnyitó ünnepségen részt vett Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára is, aki elmondta, hogy a kormány több 100 milliárd forintot költ a balástyai beruházáshoz hasonló fejlesztésekre, annak érdekében, hogy a gyerekek nevelése és étkeztetése a lehető legmagasabb szintre jusson.

A legnagyobb figyelem mostantól a szakácsokra irányul, hogy olyan ételeket, tízórait, ebédet főzzenek, amik megfelelnek az itt élő gyerekeknek. Arra biztatok mindenkit, hogy úgy bánjanak a szakácsokkal, mint a hímes tojásokkal, hogy az ételekkel ne legyen probléma az elkövetkezendő években.” – fogalmazott az államtitkár.

Rákossy Balázs

Itt nagyon sokan megfordulnak napközben, illetve hétvégén, sok családi rendezvénynek, baráti összejövetelnek fog ez a vendéglő helyet adni, egy olyan kulturált környezetben, amely a mai kornak megfelel. Így lesz ez egy szép történet, egy szép parkolóval, egy szép konyhával, és kulturált éttermi szolgáltatással.” – hangzott el Farkas Sándor, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében.

Farkas Sándor

A megnyitón részt vettek a balástyai Munkácsi Mihály Katolikus Általános Iskola növendékei is, akik egy színvonalas néptánc bemutatóval készültek.

A felújított éttermet dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg.

dr. Kiss-Rigó László

 

Sz.Viktor