Mi is az a batáta?

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a SZAB Növénytermesztési és Növénynemesítési Munkabizottsága is csatlakozott a Növények Napja nemzetközi programsorozathoz. A pénteki napon a batátával és annak hasznosságával ismerkedtek az érdeklődők.
A batáta, más néven édes burgonya egy gyökérgumós növény, aminek a gyökeréből alakul ki egy gumószerű növény. Kinézetre hasonlít a burgonyához, azonban származásilag semmi köze ahhoz. A gyomok közül jól ismert apró szulák rokona.
A batáta
„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a gyomirtó szerek alkalmazásánál ügyelni kell arra, hogy apró szulákot irtó szert ne alkalmazzunk batátában, hiszen az kiirtaná ezt a hasznos növényt. Egy nagyon kedvező beltartalmi paraméterekkel rendelkező növényről van szó, aminek első sorban a béta karotin tartalma a magas, de tartalmaz antioxidánsokat is.” – mondta el Monostori Tamás, a SZTE Mezőgazdasági Karának tudományos és nemzetközi dékán helyettese.
Monostori Tamás
Ha valaki cukorbeteg, akkor is nyugodtan fogyaszthatja az édes burgonyát, hiszen a vér cukorszintjére gyakorolt hatása nagyon kedvező.
A hallgatók láthattak előadást a batátatermesztés és -piac aktualitásairól, batáta-termesztési kutatásokról, a batáta szerepéről a kisgyermekek táplálkozásában valamint egy fajtabemutatónak is részesei lehettek.
Az előadások után egy kóstolóra is várták azokat, akik szerették volna megízlelni eme hasznos növényt.
Hagymás batáta krém
Sz.Viktor