Szegedi kutatók szerint veszélyes lehet a parlagfűfogyasztás

Hosszú távon komoly veszélyekkel járhat a parlagfűfogyasztás – írja egy szegedi kutatók által nemrég publikált tanulmány – pontosabban az erről kiadott közlemény – nyomán az MTI.
A kommüniké emlékeztet, az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal a világ száz legveszélyesebb, legkártékonyabb növényei közt tartja számon a parlagfüvet, sokan mégis – egy, az utóbbi években feltámadt divathullám miatt – ,,értékes gyógynövényként” tekintenek rá. A jelenség különösen problémás, lévén a rendszeres parlagfűfogyasztás egészségügyi hatásait – tudományos alapossággal – még senki sem vizsgálta. Egészen mostanáig.
Parlagfű. Illusztráció. (Forrás: MTI/Rosta Tibor)
A Szegedi Tudományegyetem gyógyszerész és orvoskarának tudósai a témában végzett állatkísérletek során arra jutottak, hogy a parlagfűfogyasztás komoly kockázatokkal járhat: agy- és vesekárosító hatása is lehet.
Tanulmányukban hangsúlyozzák, a vizsgálatok önmagukban nem bizonyítják, hogy az állatkísérletek során észlelt mérgező hatások, az embereknél is jelentkeznek, ugyanakkor a parlagfűben található vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak.
Prognóziusk szerint a parlagfű emberi fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok ezt nem támasztják alá.