Jubileumi juhásztalálkozó Vásárhelyen

„Már több mint három évtizede rendezik meg a juhásztalálkozót, így vélhetően van rá igény, és szeretik az emberek. Nem csak a szakemberek érzik itt jól magukat, hanem a laikusok is. Azoknak, akik napi szinten juhokkal foglalkoznak szakmai bemutatókat szerveztünk a juh és kecskeágazat jelenével és jövőjével kapcsolatban.” – tájékoztatott Horváth József a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági karának dékánja.
Nem csak a szakembereknek lehetett érdekes a juhnyírás, vagy a juh és kecsketermékekből készült ételek versenye, hanem az érdeklődöknek is. A tenyészállatokat is bemutatták a közönségnek, remek népzenei aláfestéssel. Ebben az évben először igyekeztek megszólítani a legkisebbeket egy rajzpályázattal, ez óvodásoknak és iskolásoknak szólt.
A juhtenyésztés Magyarországon mindig egy sarkalatos kérdés, ugyanis a magyar mezőgazdaságban ez az ágazat nem nyom nagy súlyt, ezt bizonyítják az állatállomány és a fogyasztás adatai. 30-40 dkg körül mérhető személyenként a juhhús – fogyasztás évente hazánkban. Terítékre került ez a téma is a találkozón, továbbá beszéltek a fajtahasználatról, az elletésekről, valamint a takarmányozásról is.
A látogatók számára ajánlott programokról Horváth József így nyilatkozott:
##audio:3994##
Hódmezővásárhelyen, a Mezőgazdasági karon juhtenyésztést is oktatnak, és még működik egy juhászati felnőttképzés is, amely kifejezetten gyakorló juhászok számára lett megalkotva. Ez a képzés már két alkalommal sikeresen teljesült, és remélhetőleg a jövőben is elindíthatják az iskolában.
sk