Hogy kerül a tej a pohárba? Mutatjuk!

Állattenyésztési Napokon bárki megkóstolhatja a vitaminokkal teli finom tejet. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen folyamaton megy keresztül a tej, mielőtt a gyomrunkban landol. Erről Ocskó Gergelyt, Hód-Mezőgazda Zrt. fejőmesterét kérdeztük.
„Először a tehén tőgyét fertőtlenítjük, majd megnézzük, hogy nem-e beteg a tőgy. Ezután papírral megtöröljük a fertőtlenített részt, és felhelyezzük a fejőgépet. A gépet csatlakoztatjuk a fejőrendszerre. Innentől kezdve, vákum segítségével megkezdődik a fejés. A vezetékeken keresztül a tej közvetlenül a hűtőbe megy, ahol 5 Celsius fokra hűtjük.” – mesélte a folyamatot Ocskó Gergely.
Ocskó Gergely
A hűtés után már lehet is fogyasztani a hideg tejet. Egy tehén napi 35-45 liter tejet, a kiállításon pedig több mint 80 állatot fejnek meg naponta.
Minden rendben, kezdődhet a fejés
„Nálunk mindig van a hűtőben otthon tej. Sokféleképpen használjuk fel, a gyerekek miatt sűrűn készítünk tejbegrízt, vagy éppen kakaót, de a kávéba is szoktunk önteni. Itt, az Állattenyésztési Napokon még csak a túró rudit és a tejeskávét kóstoltuk, amik nagyon finomak voltak. Megnéztük a bemutató fejést is, sőt, a gyerekek egy műtehénen ki is próbálták.” – mondta el Heni, az egyik látogató, aki családjával látogatott ki a rendezvényre.
Heni
A tej tehát egyenesen a tehénből kerül a poharunkba, minden tartósítószer és egyéb adalékanyag nélkül. Érdemes megkóstolni, nagyon finom!
Sz.Viktor