A pörkölt, mint közösségi kovász – Galéria!

Tíz csapat fogott hozzá Kiszomboron még hétfőn kora reggel ahhoz, hogy délre már az asztalokon gőzölöghessenek a finomságokkal teli tálak. A községi majálison – melyet a helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezett – a pörkölt került a központi helyre. – A régi magyar ételeknél jobb szinte nincs is, ezek között is nálam az első helyek valamelyikén áll a birkapörkölt, ha családi összejövetelt tartunk, akkor többnyire ez készül nálunk a bográcsba – fogalmazott Szöllősi Viktor, a Határbástya Kft. mesterszakácsa, aki hétfőn édesapjával közösen értékelte a majálisi étkeket.
Kiszombor mellett Deszken is éttermet üzemeltető Szöllősi család két tagja kóstolta végig a pörkölteket. Az édesapa, Szöllősi István is hasonlóan vélekedett, mint a fia, vagyis nála is a legfinomabb ilyen jellegű fogás az, mely a birka húsából készül. Hogy pontosan mit is figyeltek a zsűrizés során, illetve Szöllősiéknél milyen is a birkapörkölt, azt Szöllősi Istvántól itt hallja:
##audio:3960##
Kicsik és nagyok egyaránt jóízűen fogyasztották a finom húsokat. – Bárki bármit mondhat, így a vegán táplálkozás, úgy a vegán táplálkozás, én nem mondok le a két- és a négylábúkból főtt, sült dolgokról – fejtette ki nevetve Molnár Péter. A Szegedről érkező férfi most egyik csapat tagja sem volt, de korábban már pár főzőversenyen indult a barátaival. – Én a kicsit csípősebb fajtát szeretem mindenből, ezért néha külön készítek magamnak, mert a feleségem és a két kicsi lányom akkor nem enne belőle – tette hozzá az édesapa.
Amíg a zomboriak és vendégeik fogyasztottak, Sztojka Misi gondoskodott a jó ebédhez szól a nótáról. A gyerekek, illetve a játékos kedvű felnőttek is kipróbálhatták, hogy egykoron mivel is ütötték el az időt az őseink. Régi népi játékok kerültek elő, mint a gólyaláb, de még rövid időre a téli hangulatot idevarázsoló nyári szánkó vagy a dupla síléc is.
Munkatársunktól. K.