quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Promenad.hu archívum

A pörkölt, mint közösségi kovász – Galéria!

2017. május 01.


Tíz csapat fogott hozzá Kiszomboron még hétfőn kora reggel ahhoz, hogy délre már az asztalokon gőzölöghessenek a finomságokkal teli tálak. A községi majálison – melyet a helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezett – a pörkölt került a központi helyre. – A régi magyar ételeknél jobb szinte nincs is, ezek között is nálam az első helyek valamelyikén áll a birkapörkölt, ha családi összejövetelt tartunk, akkor többnyire ez készül nálunk a bográcsba – fogalmazott Szöllősi Viktor, a Határbástya Kft. mesterszakácsa, aki hétfőn édesapjával közösen értékelte a majálisi étkeket.

Kiszombor mellett Deszken is éttermet üzemeltető Szöllősi család két tagja kóstolta végig a pörkölteket. Az édesapa, Szöllősi István is hasonlóan vélekedett, mint a fia, vagyis nála is a legfinomabb ilyen jellegű fogás az, mely a birka húsából készül. Hogy pontosan mit is figyeltek a zsűrizés során, illetve Szöllősiéknél milyen is a birkapörkölt, azt Szöllősi Istvántól itt hallja:

##audio:3960##

Kicsik és nagyok egyaránt jóízűen fogyasztották a finom húsokat. – Bárki bármit mondhat, így a vegán táplálkozás, úgy a vegán táplálkozás, én nem mondok le a két- és a négylábúkból főtt, sült dolgokról – fejtette ki nevetve Molnár Péter. A Szegedről érkező férfi most egyik csapat tagja sem volt, de korábban már pár főzőversenyen indult a barátaival. – Én a kicsit csípősebb fajtát szeretem mindenből, ezért néha külön készítek magamnak, mert a feleségem és a két kicsi lányom akkor nem enne belőle – tette hozzá az édesapa.

Amíg a zomboriak és vendégeik fogyasztottak, Sztojka Misi gondoskodott a jó ebédhez szól a nótáról. A gyerekek, illetve a játékos kedvű felnőttek is kipróbálhatták, hogy egykoron mivel is ütötték el az időt az őseink. Régi népi játékok kerültek elő, mint a gólyaláb, de még rövid időre a téli hangulatot idevarázsoló nyári szánkó vagy a dupla síléc is.

Munkatársunktól. K.