A versenyképesség a mezőgazdaság kulcsszava

A földművelésügyi miniszter a „Környezetvédelmi és energetikai kihívások a mezőgazdaságban” címmel rendezett szakmai eseményen hangsúlyozta: az elmúlt 8-10 évben a tudatos fogyasztói magatartás a mezőgazdaság, élelmiszertermelés egyik jelentős befolyásoló tényezőjévé vált. Egyre többen akarnak minél többet megtudni az elfogyasztott élelmiszerekről. Emellett a politikusokat, a gazdaság irányítóit befolyásolja az is, hogy az emberek többsége nem szeretne GMO-s élelmiszert, növényvédőszerrel terhelt zöldséget, tartályban növesztett húst és más, a közelmúlt technológiái által fejlesztett élelmiszert – fogalmazott a miniszter.
A környezetvédelem fontossága is újabb és újabb feladatok elé állítja a mezőgazdaságot – hangsúlyozta a konferencián Fazekas Sándor. Mint mondta, biztos, hogy a környezetvédelemre figyelemmel is lehet hagyományos módszerekkel kiváló minőségű élelmiszereket termelni úgy, hogy a munkahelyek is megmaradjanak. A modern kor vívmányait, a technológia fejlődését ugyanakkor fel és ki is kell használni. Például a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció, az informatika előnyeit be kell építeni a mezőgazdasági termelés folyamatába, hogy azok segítsék a gazdálkodást, könnyebbé, és gazdaságosabbá tegyék a termelést. A digitális jólét program legfontosabb eleme, hogy azzal – a gazdaságosabb termelés érdekében – minél többen élni tudjanak, és hogy a fiatalok is megtalálják boldogulásukat a mezőgazdaságban – mondta az agrártárca vezetője.
A földművelésügyi miniszter köszöntőjét szakmai előadások követték. Ezek a környezetvédelem és a klímavédelem területén ránk váró kihívásokról és feladatokról, a mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányairól és műszaki lehetőségeiről, valamint a környezettudatos agrártermelés lehetséges gyakorlati bemutatásáról szóltak.
Forrás: FM