quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 03. kedd
  -  Klotild, Cecília
Vásárhely24.com archívum

Vásárhelyen bukkantak fel az ország legöregebb befőttjei, a múzeum azonnal lecsapott rájuk

2017. április 20.







Ma már a Nyugdíjas Lakóparkban él a vásárhelyi Szonda Lajosné, akinek édesanyja még 1941-ben és 1942-ben tette el azokat a befőtteket, melyeket most felajánlott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum részére. Estók János, a múzeum főigazgatója személyesen utazott csütörtökön Hódmezővásárhelyre a páratlan régiségekért.

A körtebefőtteket 1941-ben, ’42-ben és 43’-ban tette el (bár címkézve később lettek) Szonda Lajosné édesanyja, aki akkoriban tanyán élt és gazdálkodott, míg leánya a városon nevelkedett a nagymamánál. A befőttek, tekintettel a világháború időszakának éhinséges éveire, és az eltelt időre, csoda hogy érintetlenül megmaradtak. Marika néni azt is elmesélte, 1963-ban amikor az esküvőjükre készültek, édesanyja fel akarta őket bontani, mivel akkor az esti lagzi előtt délben ebéddel várták a lányos háznál a vendégeket. A fiatal menyasszony ezt nem engedte, mondván, ha 20 évig nem nyúltak hozzájuk, mostmár ne is nyúljanak. Majd mostanában gondolt arra, a korábbi polgármester, ma már kancelláriaminiszter, Lázár János segítségét kéri ahhoz, hogy kerüljön méltó helyre, az utókornak megőrízendő három üveg befőtt.

Estók János, a múzeum főigazgatója az adomány átvételekor kiemelte, intézményük gazdag és páratlan emlékekkel rendelkezik a magyar mezőgazdaság történelméből, ám a máig fennmaradt, régi élelmiszerekben hiányt szenvednek, befőttből pedig csak konzervük van a gyűjteményben, az is jóval fiatalabb a mostaninál.

A három befőttről egyébként – a szakértő gyors szemrevételezése után – kiderült, olyan technológiával „lett eltéve”, hogy minden bizonnyal most is fogyasztható, sőt élvezhető maradt. Természetesen erre nem fog sor kerülni, pedig a befőttek nemrég felkerültek a Facebookra is, ahol arra biztatták a tulajdonost, ne ajándékozza el mindet, egyet legalább egyenek meg.

Marika néni még hozzátette, annak idején a tanyák körül csak szilva, meggy, cseresznye, körte és diófa volt, és mint ezt a körtét, a többi fát sem kellett permezetni, igazi biógyümölcsöt adtak.

A különleges adományt a múzeum is viszonozta, kis ajándék formájában.