quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Hogyan készül a hímes tojás? És a kölnivíz?

2017. április 15.


A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ egy hagyományos, húsvétváró programra invitálta az érdeklődőket szombat délelőtt. A Károlyi házba belépő látogatókat egyből megcsapta az ünnep szele, hiszen már a bejáratnál fellelhetőek voltak azok a szimbólumok, motívumok, amik a húsvétra jellemzőek.

Bárányokat is lehetett simogatni

A gyerekek legnagyobb örömére bárányokat és nyuszikat lehetett simogatni, valamint finom kalácsokat is süthettek. A látogatók egy igazi hagyományőrző húsvéti készülődésbe csöppentek: szólt a népzene, amire az Árendás Néptáncegyüttes ropta a táncot.

Az Árendás Néptáncegyüttes ropta a táncot

A program célja, hogy a családoknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a hagyományokat megismerjék, és hagyományosan készüljenek a húsvétra. Szerencsére sokan eljöttek, és a mosolyokból úgy gondolom, hogy mindenki jól érezte magát.” – nyilatkozta Terendi Viktória, néprajzkutató.

Terendi Viktória, a húsvéti kalács készítése közben

Az épület falai között egy kicsit nyugodtabb környezetben serénykedtek az apró kezek, ugyanis kölnivizet és hímes tojást lehetett készíteni, természetesen a hagyományoknak megfelelő módszerekkel.

Készül a locsolók ajándéka

A gyerekek már a hétfői locsolkodásra készültek. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. A régi időkben, mindenki magának készítette a locsolóvizet. Az ibolyát, orgonát, vagy az aktuálisan virágzó virágot 2-3 héttel húsvét hétfője előtt vízben áztatták, ami ettől kellemes illatú lett. Ehhez egy kis tartósítószert – pálinkát, vagy más alkoholt – adtak, és kész is volt a kölnivíz.

A kölnivíz elkészítését is megtanulták

A locsolást a kislányok, asszonyok hímes tojással köszönték meg, amit már napokkal előtte elkészítettek.

Munkában a kezek

A tojásra az írókánk segítségével felrajzoljuk a mintát. Az íróka egy apró tölcsér, ami valami hőtartó anyagból, főleg vörösrézből készül. Ezt felhevítjük, és felszívjuk fele a méhviaszt, és már fel is vihetjük a mintát a tojásra. Az íróka nyele általában fából készül, így nem fogja sütni a kezünket. Ha elkészült a rajzunk, befestjük a tojást. Régen vöröshagyma héját áztatták vízbe, és abba rakták a tojásokat, amik ettől szép vöröse lettek. Ezután a viaszt leolvasztjuk róla, és így szép fehéren ott marad a minta a felületen.” – mesélte a hagyományos hímes tojás készítésének fortélyait Szabó Beáta, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola pedagógusa.

Szabó Beáta tanította a gyerekeket

A húsvétozás hétfőn folytatódik a Károlyi házban, ugyanis az Árendás Néptáncegyüttes egy hagyományos locsolkodást szervez, ahol bemutatják, hogy nagyapáink, dédapáink hogyan öntötték nyakon a lányokat egy vödör vízzel.

Sz.Viktor