Hamarosan nyithat Vásárhely első török étterme

Mint tavaly nyáron beszámoltunk róla, megújul az Andrássy 10-12 alatt található szolgáltatóház (egy része) Vásárhelyen. A volt patyolat mellett és helyén török étterem, az egykori Mexikói emeletén pedig a Pepperóni Pizzéria teraszos, beülős étterme nyílik.
A török éttermen, ahogy láttuk, az utolsó símitásokat végzik. A külső design és matricák szerint tradicionális török ízeket kínálnak, pecsenyékkel, tésztákkal, kávéval, süteménnyel és természetesen kebabbal.
Utóbbi étel sokak nagy kedvence, aki már kóstolt hasonlót. A kebab hozzávaló fűszerekkel összegyúrt darálthús gombócokból áll, melyeket kolbászkákká formáznak és hosszú lapos nyársra nyomkodják. Nyílt tűzön, zsírozott nyársra vagy pálcikán, a parázs fölött gyakran forgatva, egyenletesen sütik meg. A döner kebab a gyroshoz hasonló módon készül, függőleges elektromos nyárson folyamatosan grillezett és rétegesen nyársrahúzott hússzeletekből készítik. A húsforgácsokat salátával, pitával, egyebekkel tálalják, de rakják szendvicsbe is.
Az ismertebb desszertek közül a baklava – mely rétestészta alapú édesség, amit dióval, vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek – és a sült tejberizs a kiemelendő, a hagyományos török kávét pedig bár sokan szeretik, meg kell szokni. Csak remélni tudjuk ezeket is meg fogjuk tudni ízlelni hamarosan a vásárhelyi vendéglátóhelyen, mely a Pera – jelentsen ez a szó bármit is – Török Étterem nevet viseli.
Az üzemeltetők egyébként a Szuperinfóban (hacsak ez nem egy másik török étterem) már keresik a szakácsot és a pultost, akik felé elvárás az angol nyelv ismerete.
Mivel legközelebb Szegeden található hasonló gasztronómia élményt kínáló „kajálda”, a vásárhelyi gyors népszerűségre számíthat.